IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лицензът за АЕЦ „Белене“ може да се забави

Ще са необходими няколко месеца за обработка и одобряване на документите от НЕК, посочи председателят на АЯР Лъчезар Костов

17:09 | 10.01.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Националната електрическа компания“ ЕАД (НЕК) все още не е предоставила необходимата документация относно проекта АЕЦ „Белене“ на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), за да може вторият да започне процедурата по обработка и лицензиране, която би отнела няколко месеца. Това заяви председателят на ядрения регулатор Лъчезар Костов по време на пресконференция, свързана с годишния обзор на агенцията за 2019 г.

По думите на Костов АЯР очаква от НЕК документи, които доказват, че проектът за изграждане на атомна електроцентрала, който е постъпил при регулатора през 2008 г., съответства с направените изменения в нормативната уредба през 2012 г.

„Такива документи все още няма“, подчерта Костов. „ До този момент от НЕК единствено попитаха какво е необходимо да се направи, за да бъде одобрен проектът и ние сме предоставили нужните насоки за тази цел“, добави още председателят на АЯР. 

Каква е причината за забавянето при НЕК, имайки се предвид обещанието на енергийния министър Теменужка Петкова, че проектът ще бъде лицензиран най-късно до началото на тази година, все още остава неясна.

Костов ясно посочи, че лицензирането на проекта и всяка стъпка от изграждането на централата ще се извършва поетапно и не може предварително да се говори за точни срокове за изпълнение.

От друга страна Костов посочи, че за 2019 г. пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ са произвели рекордно количество електроенергия.

Той припомни, че на 10 март 2019 г. беше подновена лицензията за експлоатация на шести блок на централата за срок от 10 години. Тази лицензия дава право на АЕЦ „Козлодуй“ да осъществява дейностите по експлоатация на блока в съответствие с разпоредбите.

През изминалата година в АЯР са били докладвани 4 експлоатационни събития, едно на пети блок и три на шести, като две от събитията в последния блок са били свързани с изключване на генератора на блока от електроенергийната система на страната поради задействане на технологичните защити. Другите две събития са свързани с изключване на главни циркулационни помпи.

Всички тези събития, подчертават от АЯР, са оценени „Под скалата/Ниво 0“ по седемстепенната Международна скала за ядрени и радиационни събития (ИНЕС), което ги определя като събития без значимост за безопасността.

През 2019 г., по данни на агенцията, на територията на България са регистрирани 16 събития с радиоактивни източници и материали с повишена радиоактивност. В голяма част от тези случаи събитията са регистрирани при преминаване на товари през автоматичните системи за радиационен контрол, на входовете на големите металургични компании  и на гранично пропускателните пунктове.

От АЯР припомнят, че е било издадено разрешение за поетапен преход на шести блок към експлоатация на ядрено гориво тип TBCA-12 през октомври 2016 г. и на пети блок – през май 2017 г. Съгласно условията на издадените разрешения поетапният преход се реализира в продължение на четири последователни кампании.

Преходът към ново гориво за шести блок продължи и през 2019 г. със зареждането на активната зона на реактора по време на плановия годишен ремонт през октомври, споделят от АЯР. Към момента в активната зона на реактора са заредени 161 горивни касети тип TBCA-12, от общо 163 места. Преходът към експлоатация само на касети от новия тип трябва да приключи през тази година.

По отношение на пети блок, там все още не е започнал поетапният преход към ново гориво и реакторът продължава да работи с гориво тип TBCA, добавят от АЯР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Веск
преди 4 години
Тъкмо. Толкова трябва за да се доизточат язовирите с вецове и тогава мафията и олигассите с веитата и вецовете ще ви разрешат да започнете Белене. Нека първо оставим народа без вода като с водата му произведем невероятно скъп ток. Хахахахахахха. Държава с над 13 века история - днес посмешище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
хммм ... беляНЕ няма още лиценз от нашта агенция ... даже документи не са подавани ... спете спокойно деца ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още