IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът алармира за липса на информация за завода за RDF отпадъци в София

Столичната община организира обществена дискусия за проекта на 28 февруари

11:51 | 27.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

За липса на достъп до информация относно покриването на дълговете за изграждането на завода за изгаряне на RDF отпадъци в София съобщава омбудсманът Мая Манолова. В писмо до Столичната община тя посочва, че има сигнали за възпрепятстване на правото за информация преди обсъждането на проекта.

Манолова отбелязва в своето писмо, копие от което беше изпратено до медиите, още и че според нейната информация Столичната община предвижда дългосрочният дълг в размер на 67 млн. евро да бъде изплащан с бъдещи приходи на общинското дружество "Топлофикация София".

В същото време одитите на компанията показват, че топлофикацията е на загуба - в размер на 336 млн. лева към края на 2016 година. Становището на одиторите е, че има "съществена несигурност, която би могла да породи значителни съмнения относно способността на дружеството да продължи като действащо предприятие".

Притесненията на омбудсмана са, че при това положение допълнителният дълг ще се отрази върху цената на топлинната услуга за София. "Няма яснота как при това финансово състояние енергийното предприятие ще изплаща дългът и как това ще се отрази на цената на топлинната енергия", пише Манолова.

На 28 февруари Столичната община организира обществено обсъждане за проекта за изграждането на инсталация за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на RDF отпадък.

Решението за този завод, в който ще бъдат изгаряни отпадъци, беше взето още преди години. През 2013 година "Топлофикация София" внесе в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) искането за одобрение на проекта. Инсталацията има положителен ОВОС от 2014 година.

Идеята за изграждането на завода беше обжалвана през 2015 година, но съдът отхвърли исковете на няколко организации, сред които и екологичните "За Земята" и Сдружение Коалиция за устойчиво развитие.

Инсталацията е третата фаза от системата за третирането на битовите отпадъци на столицата. През лятото на миналата година топлофикационното дружество кандидатства за финансиране на проекта по ОП "Околна среда". Водени са и преговори за съфинансиране на проекта с Европейската инвестиционна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още