Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

"Росатом" е потвърдила участие в реализацията на АЕЦ "Белене"

Проектът ще бъде необходим и от гледна точка на енергийната сигурност на страната в следващите години, заяви енергийният министър Теменужка Петкова

"Росатом" е потвърдила участие в реализацията на АЕЦ "Белене"

Снимка: Pixabay

От "Росатом" е потвърдено желанието за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене", но, разбира се, очакваме крайната дата - 19 август, когато ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по БНТ.

Енергийният министър коментира държавното посещение в Туркменистан, на което при среща на Бойко Борисов с руския премиер Дмитрий Медведев е обсъдена процедурата за избор на компания, която да реализира АЕЦ "Белене". 

Теменужка Петкова потвърди, че руската "Росатом" е заявила желание да участва.

Заявление за участие в проекта АЕЦ „Белене“ е подала и американската компания General Electric, която е производител на турбини, стана ясно преди дни. Интерес към проекта досега са заявявали и френската „Фраматом“ и китайската ядрена корпорация CNNC.

Петкова не смята, че би имало реакция от страна на Европейската комисия, ако "Росатом" спечели проекта. „За нас е важно да успеем да реализираме нашата идея за осъществяване на проекта АЕЦ "Белене", защото той ще бъде необходим и от гледна точка на енергийната сигурност на страната в следващите години“, допълни тя.

Още по темата

Очакваме крайната дата 19 август, когато ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват в реализацията на АЕЦ "Белене", каза Петкова без да споменава други кандидати.

На тази дата приключва първият етап от процедурата – заявленията на всички компании, които искат да се включат. На следващ етап ще бъде изготвена кратка листа на компанните, с които искаме да водим преговори. След това ще изпратим покана за обвързващи оферти, обясни енергийният министър.

На въпрос дали е възмогжно няколко кандидати да работят по проекта Петкова каза: „Всичко е възможно, процедурата е максимално отворена, дава възможност за водене на разговори и по време на процедурата. Възможни са всякакви комбинации, които да бъдат от взаимен интерес“.

Крайният срок за приключване на процедурата е една година.

Енергийният министър коментира и другата тема от държавната визита в Туркменистан - възможността за внос на газ от каспийската държава.

„Туркменистан е четвърта в света по запаси на природен газ. Това е Каспийският регион, на който ние изключително много разчитаме, за да реализираме своите приоритети за диверсификация“, посочи Петкова.

По думите й дебатът за статута на Каспийско море, който преди е възпрепятствал доставянето на природен газ от Туркменистан, е бил уреден през миналата година.

При срещата на премиера Бойко Борисов с Дмитрий Медведев е било решено да бъдат обсъдени различните варианти на експертно ниво и след това да бъде преценено кой от тях може да бъде реализиран.

През октомври трябва да заработи борсата за търговия с природен газ, която през първите две години ще е виртуална. Борсата е част от концепцията за изграждане на газоразпределителен център в България, каза още Теменужка Петкова.

„Трябва да имаме инфраструктура, която да даде възможност да се достави природен газ от различни източници по различни маршрути, най-малко три, както предвиждат европейските стандарти. Потоците от природен газ трябва да могат да бъдат търгувани на платформа за търговия. Източници на газ са Русия, азерският природен газ, доставките на втечнен газ от САЩ и от гръцката DEPA“, каза Петкова. По думите й това е нов елемент в пазара на природен газ у нас и е стъпка, чакана от бизнеса и потребителите. Това е пътят към либерализация на пазара, заяви министърът.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
2
 
4
многодобре до: многодобре
преди 1 година
Няма профилна снимка
...ядренояката...
4
 
3
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
....и да не забравяме, че американската фирмичка, адренояката, ...просто фалира! ....простаци!
5
 
6
 
2
преди 1 година
И да не забравяме, че РосАтом е толкова компетентна, че като стане ядрен взрив отрича до последно и лъже за жертвите!РосАтом е военна компания, на която не и пука за нейните разработчици, та камо ли за България и българите!;)
3
 
8
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
И да не забравяме - не плащаме нито лев повече от това, което вече сме платили и не даваме даржавна гаранция!

Още от Енергетика
Търсят се алтернативни решения за производствата на американските централи