IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Русия остава ключов енергиен партньор на България

Енергийният министър е запознал представителите на "Росатом" с етапа, на който се намира процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене"

12:13 | 16.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Енергийният министър на Република България Теменужка Петкова по време на среща с представители на &quot;Росатом&quot; в Сочи. <em>Снимка: Министсерство на енергетиката</em></p>

Енергийният министър на Република България Теменужка Петкова по време на среща с представители на "Росатом" в Сочи. Снимка: Министсерство на енергетиката

България разчита на своето партньорство с държавното руско енергийно дружество „Росатом“ на всички етапи от реализацията на проекта АЕЦ „Белене“, заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща с генералния директор на компанията Алексей Лихачов на фона на продължаващия форум „Атомекспо 2019“ в Сочи, съобщават от Министерството на енергетиката. 

По думите на Петкова двете страни ще продължат активния диалог във връзка със стартиралата процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“.

„Продължава отличната съвместна работа между АЕЦ "Козлодуй" и държаната корпорация "Росатом" в изпълнение на програмата за модернизация на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа“, заяви още енергийният министър.

Тя е запознала представителите на "Росатом" с етапа, на който се намира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене". "Предстои публикуване на документацията в Официален вестник на Европейската комисия. След това ще информираме писмено заинтересованите компании, че 90-дневният срок за подаване на заявления е започнал", заяви Петкова.

Тя подчерта, че "Национална електрическа компания" ЕАД (НЕК) ще довърши процедурата за лицензиране на проекта.

Получено е становище от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), с което се потвърждава валидността на издадените до момента разрешения.

Завършването на процедурата по лицензиране ще даде възможност на потенциалните инвеститори да разполагат с пълната информация по проекта. По-рано енергийният министър разговаря и с представители на американската компания General Electric (GE). От тяхна страна бе потвърден интересът им за участие в АЕЦ "Белене" като доставчик на част от оборудването и инженер по проекта. GE би могла да сътрудничи и при осигуряването на част от финансирането за проекта, стана ясно по време на срещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още