Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Теменужка Петкова: Русия остава ключов енергиен партньор на България

Енергийният министър е запознал представителите на "Росатом" с етапа, на който се намира процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова: Русия остава ключов енергиен партньор на България

Енергийният министър на Република България Теменужка Петкова по време на среща с представители на "Росатом" в Сочи. Снимка: Министсерство на енергетиката

България разчита на своето партньорство с държавното руско енергийно дружество „Росатом“ на всички етапи от реализацията на проекта АЕЦ „Белене“, заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща с генералния директор на компанията Алексей Лихачов на фона на продължаващия форум „Атомекспо 2019“ в Сочи, съобщават от Министерството на енергетиката. 

Още по темата

По думите на Петкова двете страни ще продължат активния диалог във връзка със стартиралата процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“.

„Продължава отличната съвместна работа между АЕЦ "Козлодуй" и държаната корпорация "Росатом" в изпълнение на програмата за модернизация на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа“, заяви още енергийният министър.

Тя е запознала представителите на "Росатом" с етапа, на който се намира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене". "Предстои публикуване на документацията в Официален вестник на Европейската комисия. След това ще информираме писмено заинтересованите компании, че 90-дневният срок за подаване на заявления е започнал", заяви Петкова.

Тя подчерта, че "Национална електрическа компания" ЕАД (НЕК) ще довърши процедурата за лицензиране на проекта.

Получено е становище от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), с което се потвърждава валидността на издадените до момента разрешения.

Завършването на процедурата по лицензиране ще даде възможност на потенциалните инвеститори да разполагат с пълната информация по проекта. По-рано енергийният министър разговаря и с представители на американската компания General Electric (GE). От тяхна страна бе потвърден интересът им за участие в АЕЦ "Белене" като доставчик на част от оборудването и инженер по проекта. GE би могла да сътрудничи и при осигуряването на част от финансирането за проекта, стана ясно по време на срещата.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Делян Добрев: Енергийният план на България няма нищо общо с реалността