IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отмени екооценката за нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“

Нарушени са административнопроизводствените правила, смятат съдиите

12:12 | 18.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени оценката за въздействие на околната среда (ОВОС), с която е одобрено изграждането на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ на Площадка 2.

Решението от 17 май подлежи на обжалване пред петчленен състав, съобщиха от съда.

Производството е образувано е по жалби на Петър Троянски от Сдружение „Коалиция за устойчиво развитие“ и Петър Кърджилов. Те оспорват решението на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), с което е одобрено инвестиционното предложение.

Според Троянски в оспореното решение и в Доклада за оценката за въздействие на околната среда (ДОВОС) липсват ясен анализ и оценка за бъдещето на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци, не са оценени вярно отпадъчните води, липсва и вярна оценка на радиоактивно замърсяване на атмосферния въздух и др. Жалбата на Петър Кърджилов е аналогична. 

Ответникът – министърът на околната среда и водите и заинтересованата страна „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ ЕАД, оспорват жалбите. Върховна административна прокуратура дава заключение за неоснователност на жалбите.

Върховният административен съд приема за доказателство ДОВОС, последна версия от август 2013 г., изработен от консорциум „Дикон-Аксиона Инж“, и множество други документи.

В решението се припомня, че на заседание на Министерския съевет (МС) от 11 април 2012 г. е взето решение за изграждане на нова ядрена мощност в централата.

След съгласувателни процедури, включително с Румъния и Австрия, и преглед на становища магистратите обръщат внимание на различни пропуски. Съдиите са разгледали и протоколи от обществени обсъждания, проведени в България и Румъния.

През септември 2013 г. тогавашният екоминистър Искра Михайлова оценява положително качеството на ДОВОС. Екоминистерството насрочва на 19 януари 2015 г. заседание на ВЕЕС, който  одобрява инвестиционното предложение. С оспореното решение от 2015 г. по ОВОС, издадено от МОСВ, е одобрено изграждането на реактор.

Съдът намира, че оспореното решение е действителен административен акт, издаден от компетентен орган, но при допуснати нарушения на административнопроизводствените правила. Затова според магистратите  Решение № 1-1/2015 г. по ОВОС на екоминистерството трябва да бъде отменено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още