Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Защо България изостана в развитието на енергийната си стратегия?

Основен проблем е политическото кадруване и назначаване на неподготовени хора на отговорни позиции в сектора, казва експерт

гледано: 3399   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

България е много изостанала в развитието на своята стратегия за енергетиката и това оказва влияние върху съседни сектори като въгледобив, ядрена енергетика, газ. Липсва цялостна картина какво трябва да се постигне и като ефект вътре в страната, и като част от енергийната дипломация и връзките с чужди партньори. Това каза Славчо Нейков, председател на управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, в ефира на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Има енергийна стратегия, подготвена през 2009 г. и приета през 2011 г. Тя е безвъзвратно остаряла и неадекватна в национален, европейски и световен план – технологиите и енергийният свят се промениха. Трябва да се проведе национален диалог за енергетиката. Политиците обичат т. нар. енергийна независимост, но това е много остаряла концепция. Много големи държави са зависими от други и трябва да се говори за енергийна сигурност – като доставки, но и като потребление. Трябва да сме сигурни, че когато купим нещо, ще го потребяваме“, каза Нейков. 

Още по темата

Законът за енергетиката е остарял, а правените промени по него са, за да обслужват лобистки интереси. Друг основен проблем е политическото кадруване и назначаване на неподготовени хора на отговорни позиции, заяви Нейков. 

Въглищата са в „икономическа кома“, а ролята на природния газ ще намалява, особено с оглед на решението на Съвета на ЕС да спре финансирането на фосилни горива във фонда за справедлив преход, посочи гостът.

Няма да има и голяма подкрепа за развитието на ядрената енергетика в Европа, смята Славчо Нейков. „След излизането на Великобритания от съюза повече от половината от държавите в ЕС са против ядрената енергетика, така че не може да се говори за европейско подкрепяне в тази сфера“, посочи той.

Има нереални неща в енергийната стратегия на България. Трябва да се сложи край на проекта за развитие на АЕЦ Белене, смята Нейков. „Вече са хвърлени около 6 млрд. лева за оборудване и поддръжка, но това е икономически мъртъв проект, за който няма никаква перспектива. Производство на електроенергия може да се очаква след 10 години, ако към днешна дата са налице всички предпоставки", заяви експертът.

България е пропуснала шанса да подпомогне въгледобивния сектор и има огромна разлика във вижданията на синдикати, общество, бизнес и правителството по тази тема. Индустрията влияе на повече от десет хиляди души в региона на Стара Загора, но няма яснота каква ще е ролята на въглищата в енергийния микс в бъдеще. В момента централите в региона „колкото повече работят, толкова повече губят“, каза Нейков.  

Има добри практики на ниво общини, които излизат с идеи за проекти и реформи, но подобно иокономическо развитие е възпирано от липсата на национална рамка, каза Нейков.   

Повече за състоянието на енергетиката в България може да гледате във видеото на  Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
0
 
7
khao до: Hahoto2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ае по леко с неадекватние и неверни твърдения .... ти още малко ще кажеш че Р.Овч е основател на ЕС!
1
 
1
 
6
преди 1 месец
Стратегията ни я пише ЕС от повече от 20 години: 1.Закриване на малки реактори в АЕЦ, 2.Закриване на комплекс Марица изток с убийствени квоти СО2. 3. Следващ етап закриване на останалите 2 блока в АЕЦ. 4. Изграждане на много ВЕИ и внос на електроенергия. Като добавим нашенската алчност, простотия и инатливо късогледство, резултат е на лице. Ако цените са ниски, нямаше да ми пука. Но тука целият преход, ще е на наш гръб. Та за какви стратегии да говорим, като ЕС променя целите за декарбонизация през два месеца....
0
 
5
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Защо България изостана в развитието на енергийната си стратегия?"Че то, поне от 2005-та, такова животно, като енергийна стратегия, у нас просто си няма.
0
 
5
 
4
преди 1 месец
Защото алчните български олигарси не ги интересува друго освен да контролират всичко каквото могат и български мутри политици друго освен да крадат и присвояват.
3
 
3
 
3
преди 1 месец
ядрената енергетика създава повече проблеми отколкото решава . така е било , така и ще бъде . ако имаше смисъл от беляНЕ и имаше пари , досега щеше да е построена . нито ще се индустриализираме нито ще забогатяваме ... :))) ... има един куп успешни решения и практики по нашите географски ширини с ВЕИ без ядрени централи ... само трябва да се адаптират за нашите природни условия ...

Още от Енергетика
С 15% се повишава цената на природния газ през август