Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ако пият по-малко бутилирана вода, европейците ще пестят 600 млн. евро годишно

Комисията предлага промяна в законодателството в областта на водоснабдяването

Ако пият по-малко бутилирана вода, европейците ще пестят 600 млн. евро годишно

Снимка: Pixabay

Ако намалят консумацията на бутилирана вода, домакинствата в Европа могат да спестят над 600 млн. евро годишно, изчислява Европейската комисия. Днес Комисията представи планирана промяна в законодателството в областта на водоснабдяването.

Новите правила предвиждат към списъка с критерии за определяне на безопасността на водата да бъдат добавени нови и новопоявяващи се вещества (например легионела и хлорати) според последните научни данни и препоръките на Световната здравна организация (СЗО).

От държавите членки ще се изисква да подобрят достъпа за всички, особено за уязвимите и маргинализираните групи, чийто достъп до питейна вода е затруднен. Това означава достъп до питейна вода на обществени места, кампании за информиране на гражданите и насърчаване на управителите на обществени сгради да осигуряват достъп до питейна вода. 

Още по темата

С друга важна промяна в законодателството обществеността ще разполага с разбираема онлайн информация за качеството на питейната вода в съответния регион, с което се очаква да се повиши доверието към чешмяната вода.

Според оценките новите мерки ще намалят рисковете за здравето, свързани с питейната вода, от 4% на по-малко от 1%.

Освен това гражданите могат да допринесат и за намаляване на пластмасовите отпадъци, генерирани от консумацията на бутилирани води.

Пластмасовите бутилки са най-често срещаният еднократен продукт,  замърсяващ европейските плажове. С актуализирането на Директивата за питейната вода Комисията смята, че прави важна законодателна стъпка в изпълнението на стратегията на ЕС за пластмасите, обявена на 16 януари 2018 г.

По-доброто управление на питейната вода от държавите членки ще елиминира загубите и ще намали въглеродния отпечатък, ще даде съществен принос за постигането на целите за устойчиво развитие до 2030 г. и на целите на Парижкото споразумение за изменението на климата.

Успоредно с това Комисията ще ускори работата си по стандартизацията. Целта е да гарантира, че в рамките на вътрешния пазар строителните материали във водния сектор, например резервоари и тръби, не замърсяват питейната вода.

На повечето хора, живеещи в ЕС, вече е осигурен много добър достъп до висококачествена питейна вода, особено в сравнение с други региони на света.

Преразглеждането на Директива 98/83/ЕО за питейната вода беше включено в работната програма на Комисията за 2017 г. като пряко следствие от европейската гражданска инициатива Right2Water.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК въвежда годишни доклади за върховенството на закона в държавите от ЕС