Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Безработицата в България спадна до най-ниското си ниво от 9 години

Макар да остава висока, младежката безработица също бележи спад

Безработицата в България спадна до най-ниското си ниво от 9 години

Снимка: Архив Ройтерс

След няколко месеца без промяна безработицата в България спада през януари на месечна база до 5,9% - ниво, което не е било отбелязвано от февруари 2009 г. Това сочат последните сезонно изгладени данни на Евростат, публикувани днес.

На годишна база се отбелязва още по-сериозно понижение, като през януари 2017 г. тя е била на равнище от 6,6%, или с 0,7 пр.п. по-висока. Безработните у нас през първия месец на годината са били общо 204 хил. души, или с 4 хил. души по-малко от декември 2017 г.

Нивото на младежка безработица в страната също все повече се понижава, макар да остава високо. През януари тя е достигнала 11,2%, което е с 0,3% пр.п. по-малко спрямо последния месец на миналата година и с 0,6% пр.п. по-малко спрямо октомври. На годишна база се отчита доста по-сериозен спад, като през януари 2017 г. тя е била 2,2 пр.п. по-висока – 14,0%. Общо 24 хил. младежи на възраст до 25 години са били без работа през осмия месец на годината.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло остава без промяна през януари на месечна база на ниво от 7,3%. На годишна база обаче се отчита понижение спрямо 8,1% през януари 2017 г., което е разлика от 0,8 пр.п. Това е най-ниското ниво на безработица от октомври 2008 г. Безработните в региона през първия месец на годината са били общо 17,93 млн. души.

Що се отнася до еврозоната, безработицата там също остава без промяна през януари спрямо декември 2017 г. на равнище от 8,6%. На годишна база обаче отново има намаление – от цял 1 пункт. Така равнището на безработица в еврозоната достига най-ниското си ниво от декември 2008 г. Безработните в региона през януари са били 14,11 млн. души.

Сред страните членки на ЕС най-ниски нива на безработица през януари 2018 г. са били отчетени в Чехия (2,4%), Малта (3,5%) и Германия (3,6%). Най-високи равнища на безработица пък се наблюдават в Гърция (20,9% за ноември 2017 г.) и Испания (16,3%).

На годишна база нивото на безработица през първия месец на годината е спаднало във всички страни членки. Най-големите понижения се отчитат в Кипър (от 12,6% до 9,8%), Гърция (от 23,3% до 20,9% за ноември на годишна база) и Хърватска (от 12,2% на 9,8%).

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Как няма да спада, те не останаха хора за работа. Всеки ден на Терминал 2 се вие опашка. Младите отдавна избягаха, сега при тях отиват и родителите им, да им гледат децата, за да не прекъсват работа. Правете си сметка кво я чака тая държава с тия недоносени политици дето имаме. Над 35% са вече необитаемите жилища в България и този процент расте с всеки изминат ден.

Още от Европа
Коронавирусът създава нови тенденции в потреблението