IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият португалски премиер Сократеш остава в ареста

Решението на съда е основано на данни за съмнителни парични трансфери и банкови операции

09:43 | 25.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="font-size: 11.8181819915771px;">&nbsp;Жозе Сократеш при пристигането си в съда. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

 Жозе Сократеш при пристигането си в съда. Снимка: Ройтерс

Бившият португалски премиер Жозе Сократеш остава в ареста, реши съдът в Лисабон след заседанието си в понеделник. Сократеш е обвинен в корупция и данъчни измами и беше задържан преди три дни на връщане от Париж на летището в португалската столица,  предава AFP.

Решението на съда е основано на данни за съмнителни парични трансфери и банкови операции, установени при разследването.

Сократеш отрича обвиненията и смята да обжалва мярката за неотклонение. Срещу него още няма повдигнати обвинения и е възможно това да се случи в рамките на до осем месеца, ако разследването се забави. Заедно с него е разследван и шофьорът му.

Арестът се случи само седмица след избухването на корупционен скандал по повод издаването на "златни визи" на чуждестранни инвеститори. След него бяха арестувани няколко високопоставени държавни служители.

Аферата доведе до подаването на оставка в неделя от министъра на вътрешните работи Мигел Маседу от Социалдемократическата партия, която е по-големият партньор в управляващата дясноцентристка коалиция.

Жозе Сократеш беше министър-председател на Португалия от 2005 до 2011 г. През втората половина на 2007 г. той изпълняваше и функциите на президент на Съвета на ЕС. През 2004 г., в качеството си на министър на младежта и спорта, Сократеш бе един от организаторите на Европейското първенство по футбол в Португалия. Освен това е бил и министър на околната среда.

През март 2011 г. Сократеш подаде оставка от премиерския пост, след като португалският парламент гласува вот на недоверие на неговия кабинет заради предложения нов пакет със силно рестриктивни мерки заради финансово-икономическата криза. След като изгуби парламентарните избори на 5 юни 2011 г. Сократеш подаде оставка и като генерален секретар на Социалистическата партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още