IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борел: ЕС трябва да изземе руските резерви за възстановяването на Украйна

В началото на войната ЕС и съюзниците му замразиха валутни резерви на стойност стотици милиарди долари в сметки на Руската централна банка

11:03 | 09.05.22 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейските столици трябва да обмислят изземването на замразени руски валутни резерви, за да помогнат за изплащането на разходите за възстановяването на Украйна след войната, заяви топ дипломат на Европейския съюз (ЕС), докато Западът обсъжда как да принуди Москва да плати за част от щетите вследствие на конфликта.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел казва за Financial Times, че САЩ са поели контрола над активи за милиарди долари, принадлежащи на Афганистанската централна банка, отчасти, за да компенсират жертвите на тероризма, както и за хуманитарна помощ за страната. Би било логично да се обмислят подобни стъпки с резервите на Русия, смята той.

„Силно бих подкрепил това, защото е напълно логично“, казва Борел в интервю за изданието. „Парите са в нашите джобове и някой трябва да ми обясни защо е добре за афганистанските пари и защо не е добре за руските пари“, посочи той.

В началото на войната ЕС и съюзниците му замразиха валутни резерви на стойност стотици милиарди долари в сметки на Руската централна банка. Русия заяви през март, че санкциите срещу централната банка са замразили около 300 млрд. долара от златните и валутните ѝ резерви, които възлизат на над 600 млрд. долара.

Европейските представители проучват въпроса дали резервите на Русия могат някак да бъдат използвани като част от усилията за възстановяване на Украйна, но Брюксел засега не е представил никакви политически предложения по темата. Борел представи идеята като един от начин, по които Русия може да бъде накарана да даде своя принос.

На въпрос миналия месец дали парите могат да бъдат иззети и използвани за възстановяването на Украйна финансовият министър на САЩ Джанет Йелън заяви, че не е нещо, което може да бъде направено лесно, че трябва да се направи само след координиране със съюзниците и че може да изисква законодателство в САЩ.

Борел казва, че въпросът за това как да се плати възстановяването на Украйна е един от ключовите политически въпроси предвид „огромната сума пари“, която ще бъде включена. Той иска да види дебат за методи, с които да се гарантира, че от Русия ще дойдат „военни компенсации“.

Европейската комисия заяви, че цената за възстановяването може да стигне стотици милиарди евро и се очаква Европа да понесе значителен дял от бремето. Сумите, събрани на скорошни конференции от украинските партньори, казва той, са просто „капка в морето“ в сравнението с това, което ще е нужно.

Американският президент Джо Байдън предложи отнетите активи на олигарсите да бъдат разпродадени и да бъдат ползвани за възстановяването на Украйна – идея, защитена миналата седмица и от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Представители на Комисията проучват начини да направят това юридически по-ясно, но темата предизвика тревоги предвид първостепенната необходимост да се зачита справедливия процес, а не да се потъпкват законните права на физическите лица.

Конфискуването на активи понякога е възможно след наказателна присъда, но това изискване няма да бъде изпълнено само защото срещу някой има санкции.

Идеята за отнемане на руските валутни резерви ще отбележи драматичен ход, който вероятно ще разтревожи други правителства с трудни отношенията с ЕС и партньорите му.

Борел обаче твърди, че това не би било прецедент, посочвайки американското решение да задели 3,5 млрд. долара от замразените активи на Афганистанската централна банка за различни нужди, включително хуманитарна помощ и компенсации за семействата на жертви на атаките от 11 септември.

„Това е един от най-важните политически въпроси на масата: кой ще плати за възстановяването на Украйна“, казва Борел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Кой си ти, че да изземваш чужда собственост, бе - гнъсен, нacрaн старец? Да си чувал за международно право? А за неприкосновеност на частната собственост? Впрочем давайте, направете го. И Русия и така наречените "олигарси" (интересно, защо Безос, Гейтс, Бъфет, Ръбестата глава не са "олигарси") ще си избият парите чрез тройни и четворни цени на суровините, без които "великият демократичен свят" ще рухне икономически... освен ако направо не ви ги спрат, за да ви разсипят. Да не говорим, че това ще бъде краят на доминираната от САЩ и ЕС световна финансова система. Вече никой свободна страна и никой състоятелен човек няма да ви повери парите си... защото цял свят ще се убеди, че вие сте обикновени крадци !!! То стига Китай да си дръпне парите, за да ви срине... защото утре може да решите да откраднете и техните пари !!! То Русия както е тръгнало, още преди края на годината ще си избие тия 300 МБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хаха, май нервния си ти, дядка с петолъчка на кратyната. :)))) Само спакойма, тия пари ще идат точно за разрушенията в Украйна. За ваш ужас. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 година
Говорит Варел: - Дрънннн, Дръннн, Дръннн !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 година
Варелът бил казал. А вие, защо сте нервни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Разбира се, който чупи-купи! И не само тия замразените, ами и всички активи на кремълски олигарси! А яхтата на Пyттю под наем в някоя куизна компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
определно, но пак няма да стигнат...нищо ватницииите ще дължат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още