IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред седемте страни в ЕС без субсидии при покупка на електромобил

Проучване на АСЕА показва, че съседна Румъния вече предлага помощ от 10 000 евро при покупна на електрическо превозно средство

16:00 | 13.09.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Въпреки че електрификацията на транспортния сектор е тема, която остава силно обсъждана предимно в страните от Западна Европа, през 2020 г. тази тенденция започва да се променя, навлизайки и в останалите части на Стария континент. Проучване на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА) показва, че само седем от всички страни в Европейския съюз (ЕС) не предлагат субсидии при закупуване на електрическо превозно средство, в това число и България. Дори държави от Източна и Югоизточна Европа като Полша, Хърватия, Румъния и Словакия, вече предоставят щедри държавни помощи.

Румъния – 11 250 евро

В съседна Румъния властите отпускат 10 000 евро помощ при покупка на чист електромобил и 4250 евро помощ за плъгин хибрид с емисии под 50 грама въглероден диоксид на км. Допълнително са предвидени до 1250 евро, ако бъде предаден стар автомобил за преработка. 

Гърция – 6500 евро

От тази година гръцкото правителство на Кириакос Мицотакис връща на купувача до 15% от покупната цена за електромобил, в размер до 5500 евро, и допълнително предлага по 1000 евро за върната за претопяване кола. За таксиметровите автомобили на ток субсидията е до 8 000 евро, плюс 2500 евро за бракувано старо превозно средство.

Полша – 20 200 евро

Правителството субсидира покупката на чисти електромобили, но само с цена до 125 000 злоти (28 000 евро), като субсидията е до 37 500 злоти (8 400 eвро). Далеч по-голяма субсидия - до 20 200 евро - се предлага на купувачите на автомобили с водородни горивни клетки.

Словакия – 8000 евро

В централноевропейската държава, която има много силно развита автомобилна индустрия, правителството предоставя 8000 евро при покупка на чист електромобил и 5000 евро при покупка на плъгин хибрид.

Унгария – 7350 евро

Правителството на премиера Виктор Орбан отпуска по 7350 евро помощ за покупка на чист електромобил, стига цената му да не е над 32 000 евро. Ако колата струва между 32 000 и 44 000 евро, помощта се намалява до 1500 евро, а ако е по-скъпа, субсидия не се отпуска.

За да видите какви са държавните субсидии в останалите европейски страни, прочетете цялата публикация на сайта на Automedia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 3 години
Отронвам една голяма сълза за Мъск & Ko, даже две.Между другото, видях че т.н. 'синя зона' във Варна работи с електрички на Дачия.Нямам идея за цената и условията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Само за държавни предприятия :) Няма субсидия ! С хибрид съм от 12 години има една НУЛА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
red6
преди 3 години
Понеже се чудят за какво давали субсидиите - много просто. Държавата тия пари после ще си ги върна от намалени разходи за здравеопазване. Мръсният въздух е един от основните виновници за преждевременна смърт и влошено качество на живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Радиационният фон, над София е по-голям отколкото тоя над АЕЦ-а. Та тая радиация замърсява само мозъка ти.http://***.bnra.bg/bg/emergency/radgamma_background
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
дават се субсидии за електромобили , как да не се дават ... :))) ... гугълнете си "Инвестиционна програма за климата електромобили" , цитирам пасаж ... "Набирането на проекти по схемата започва от 1 септември. За финансиране могат да кандидатстват централната администрация, териториалните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
"България първо да спре изгарянето на въглища и разпадането на атома и тогава да мисли за "чисти" коли."Да , тогава ще минем на магарешки каруци ... не са 100% чисти , ама нейсе ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
kane
преди 3 години
Борисов не случайно е премиер вече над десетилетие... Явно има и доста подкрепа. Има апатия към гласуване и активности за протести. Българина не разбира правилно как се издига на власт, я само как се сваля от власт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
kane
преди 3 години
България първо да спре изгарянето на въглища и разпадането на атома и тогава да мисли за "чисти" коли. Каква е ползата, да се замърсява не през аспуха, а през комина или с 100 000 годишна радиация!Ползата е за такива тарикати като мъск
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
де го зелевия *** ... на спявка ше да е ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
да бе , да си оди Боко , че да изкярим и ние неко леФ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още