Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България излезе на излишък от над 2 млрд. евро по текущата сметка

Германия продължава да бележи най-големия излишък в рамките на Европейския съюз

България излезе на излишък от над 2 млрд. евро по текущата сметка

Снимка: Архив Ройтерс

2,2 млрд. евро – толкова е излишъкът по текущата сметка на България за третото тримесечие на 2017 г., сочат сезонно неизгладените данни на Евростат, публикувани в четвъртък.

За сравнение, за второто тримесечие на годината страната регистрира излишък от 500 млн. евро, а за третото тримесечие на 2016 г. - излишък от 1,7 млрд. евро, което сочи ускоряване и на годишна база, и на тримесечна база.

Европейският съюз като цяло е постигнал излишък по текущата сметка от 69,4 млрд. евро (1,8% от БВП) за третото тримесечие на 2017 г. И на годишна, и на тримесечна база се бележи ръст. През третото тримесечие на 2016 г. излишъкът е бил в размер на 44,8 млрд. евро (1,2% от БВП), а през второто тримесечие на 2017 г. - 47,5 млрд. евро (1,2% от БВП). Данните за ЕС като цяло са сезонно коригирани.

За третото тримесечие излишъкът по текущата сметка за стоките бележи сериозно повишение спрямо второто тримесечие – до 43,1 млрд. евро от 34,1 млрд. евро. Увеличение на излишъка има и при услугите – той е достигнал 46,5 млрд. евро спрямо 40,1 млрд. евро през вторите три месеца.

След дефицита през предишното тримесечие салдото по статията „Първичен доход“ отново премина в излишък. Той е в размер на 2,0 млрд. евро спрямо дефицит от 2,6 млрд. евро на тримесечна база.

Салдото по статията „Вторичен доход“ остава отрицателно – 22,1 млрд. евро, макар че се стеснява с 2,1 млрд. евро спрямо второто тримесечие на 2017 г.

През третото тримесечие на миналата година ЕС отчита излишък по текущата сметка с редица външни партньори – САЩ (46,3 млрд. евро), Швейцария (18,2 млрд. евро), Бразилия (8,3 млрд. евро), Канада (6,6 млрд. евро) и Хонконг (6,0 млрд. евро). В същото време дефицит е реализиран с Китай (-28,6 млрд. евро), Япония (-2,8 млрд. евро) и Русия (-1,5 млрд. евро), а с Индия е постигнат баланс.

Що се отнася до отделните страни в ЕС, 20 държави бележат излишък, 6 – дефицит, а две (Белгия и Литва) са постигнали баланс по текущата сметка за третото тримесечие. Германия остава държа­вата от ЕС с най-голям излишък – 62,8 млрд. евро за третото тримесечие, който се увеличава на тримесечна база, но намалява на годишна.

Излишъкът на Холандия, която е на второ място, е 3,5 пъти по-малък от този на Германия – 18,1 млрд. евро. На трето място остава Италия (16,4 млрд. евро), следвана от Ирландия (14,5 млрд. евро). Най-голям дефицит продължава да бележи Обединеното кралство (31,6 млрд. евро), Румъния (1,5 млрд. евро) и Чехия (1,4 млрд. евро).

Франция, която за първото тримесечие отбеляза силен дефицит от 22,5 млрд. евро, продължава да го свива, като за третото тримесечие той достига едва 500 млн. евро. След три поредни тримесечия на дефицит пък Гърция най-накрая излиза на излишък по текущата сметка от 4,6 млрд. евро.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова
Още по темата: Европа

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Какво може да направи Китай за британската икономика след Brexit?