IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деофшоризация: И Путин сит, и Кипър доволен

Обявените от руския президент данъчни промени, които влизат в сила от 1 януари 2021 г., засягат още европейски страни като Малта, Люксембург и други

08:15 | 18.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg

И Путин сит, и Кипър доволен. С тази променена пословица можем да опишем накратко хепиенда, с който завърши финансово-политическият трилър, с който Москва разтресе средиземноморското „данъчно убежище” в началото на август. След инфарктни преговори постигнатата миналата седмица /10 август/ сделка за изменение на Споразумението за избягване на двойното данъчно облагане между Русия и Кипър е компромисно изгодна за двете страни. Москва получи исканото увеличение на данъка върху изнасяните от нея капитали, а Никозия – възможността да запази на острова руските пари.

Официалното подписване на протокола се очаква да стане по време на посещението на руския външен министър Сергей Лавров в кипърската столица на 8 септември. Ход, който отново показва, че всяко решение, което Кремъл взема, е колкото икономическо, толкова и политическо.

Средиземноморският остров, известен притегателен финансов център за руския бизнес, бе първата „транзитна юрисдикция”, в която се разви операцията „деофшоризация” за спиране на изтичането на руски капитали, обявена от руския президент Владимир Путин през март тази година. Същият модел ще бъде приложен към Малта, Люксембург, Нидерландия, Швейцария, обявиха от руското финансово министерство след успешното му „тестване” върху Кипър.

За едни 15%

„Постигнахме важно и взаимно изгодно споразумение. Предотвратено е бягството на капитали от Кипър към други юрисдикции, каквато бе нашата преговорна позиция", заяви в първите си коментари след постигнатата договореност финансовият министър на Кипър Константинос Петридис, който водеше делегацията за преговорите в Москва.

„Република Кипър напълно се съгласи с поставените от Руската федерация условия”, бе изтъкнато в изявлението на руското Министерство на финансите след преговорите.

Руската страна поиска – и получи, изменение на две ключови разпоредби в действащото Споразумение за избягване на двойното данъчно облагане между двете държави. Нейната „червена линия” бе увеличаването на данъка при източника върху доходите от дивиденти и лихви на 15%. Повишеният размер засяга плащанията, изтичащи от територията на Руската федерация към Република Кипър.

Според сега действащото споразумение данъкът върху изплащането на дивиденти в полза на резиденти на Кипър от Русия може да се намали до 5 или 10%, а върху лихвите по заемите - до 0%. Затова и Кипър бе често използван за прехвърляне на капитали от Русия в офшорки.

Приетата промяна означава, че от 1 януари 2021 г. дивидентите и лихвите, изплащани от Русия в Кипър, ще се облагат с данък в Русия в размер на 15%.

В същото време кипърската страна запази намалена ставка на данъка при източника до 0% или 5% за пенсионни фондове, застрахователни дружества и компании, чиито акции се търгуват на борсата. Освен това няма да се облагат с данък при източника лихвени плащания от корпоративни и държавни облигации, нулев данък при източника се запазва и при роялти плащания, посочи изключенията кипърското Министерство на финансите в официалното си съобщение.

Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още