IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank промени курса и ограничава дейностите си в Русия

Мярката не се отнася за информационно-технологичния център на кредитора в страната

23:19 | 11.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Deutsche Bank промени курса и се присъедини към банките от Wall Street Goldman Sachs Group и JPMorgan Chase в изтеглянето на бизнеса им от Русия след нашествието на страната в Украйна, пише Bloomberg.

„Като някои международни колеги и в съответствие с правните ни и регулаторни задължения сме в процес на ограничаване на оставащия ни бизнес в Русия, като в същото време помагаме на неруските ни международни клиенти в ограничаването на операциите им“, съобщи банката от Франкфурт в комюнике. Тя допълни, че вече е „намалила значително“ експозицията си към страната след 2014 г. „Няма да има нов бизнес в Русия“, допълни Deutsche Bank.

Комюникето на банката е бърза промяна за главния изпълнителен директор Кристиян Зевинг, който заяви ден по-рано, че германският кредитор няма да се изтегли от Русия.

„Често ни питат защо няма да се изтеглим напълно от Русия. Отговорът е, че това е противно на нашите ценности. Имаме клиенти, които не могат да излязат от Русия за една нощ. И доколкото ни е възможно, ще продължим да ги подкрепяме в тези трудни времена“, отбеляза Зевинг в съобщение до служителите в четвъртък.

Обратът при германския кредитор следва подобен ход на най-голямата американска банка JPMorgan, която съобщи в четвъртък, че към момента изпълнява ограничени дейсности в страната. Goldman Sachs заяви, че планира да спре дейностите си там. Гигантите от финансовата индустрия се присъединяват към тези в други сектори, включително McDonald’s и Coca-Cola, които вече заявиха, че ще спрат бизнес операциите си в страната на фона на ръста на жертвите в Украйна и на милионите бягащи бежанци.

Говорител на Deutsche Bank заяви в петък, че оттеглянето на банката не се отнася за информационно-технологичния ѝ център в Русия, където са заети около 1600 души от общо 1700-те служители на кредитора в страната. Банката съобщи преди време, че технологичният център е изложен на риск от затваряне и в същото време допълни, че подобен сценарий не създава проблем за продължаването на бизнеса, тъй като това е само един от няколко подобни обекта на Deutsche Bank в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още