IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джузепе Конте – дискретен юрист начело на правителство на популисти 

Издигнатият вчера от италианските антисистемни партии кандидат за ръководител на първото популистко правителство в Италия e непознат на широката общественост

08:17 | 23.05.18 г.
<p>
	Луиджи ди Майо (вляво) и Джузепе Конте (вдясно) по време на предизборната кампания на &quot;Пет звезди&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Луиджи ди Майо (вляво) и Джузепе Конте (вдясно) по време на предизборната кампания на "Пет звезди". Снимка: Ройтерс

Джузепе Конте - издигнатият вчера от италианските антисистемни партии кандидат за ръководител на първото популистко правителство в Италия - е 54-годишен елегантен адвокат и преподавател по право. Той е непознат за широката общественост и досега е бил далече от политическия свят, пише Франс прес, цитиран от БТА.

Тъй като Движение "Пет звезди" (ДПЗ) не желае да позволи на лидера на крайнодясната "Лига" Матео Салвини да стане премиер, а той на свой ред не е склонен да остави лидера на антисистемното движение да оглави правителството, двамата съюзници се обърнаха към този дискретен юрист с буен кестеняв перчем. 

"Много се гордея с това име, защото представлява синтез между "Лигата" и Движение "Пет звезди", заяви в блога си лидерът на ДПЗ Луиджи Ди Майо, след като официално го предложи за премиер на президента Серджо Матарела.

"Той няма да е тежест на плещите на италианците", увери Ди Майо.

Единствената публична изява в политически контекст на този университетски преподавател бе няколко дни преди парламентарните избори на 4 март. Тогава ДПЗ го представи като част от екип от експерти и като евентуален министър, който да отговаря за "дебюрократизирането" на публичната администрация.

"Преди гласувах за левицата. Днес мисля, че идеологическите модели от 20 век вече не са адекватни", е казал веднъж според медии този, който сега ще ръководи крайнодесни министри.

Роден през 1964 г. във Волтурара Апула, село с 500 жители в южната област Пулия, Конте е следвал право в Рим и е посещавал, според автобиографията му от 12 страници, публикувана на сайта на ДПЗ, най-престижните университети в света: Йейл, Сорбоната, Кеймбридж. 

Преподавал е в университети в Сардиния, Рим, Флоренция и Малта и до вчера е бил преподавател по частно право във Флоренция, работейки освен това и в адвокатска кантора в столицата.

Той е бил и член на административния съвет на Италианската космическа агенция, юристконсулт в Търговската камара в Рим и член на надзорните комитети на няколко фалирали застрахователни дружества.

Със съпругата му са разделени, има син на 10 години.

Надеждност?

Без да поставя под съмнение професионалните и интелектуалните качества на Конте, италианската преса се запита дали може да бъде надежден държавник с авторитет на международната сцена.

"Премиер без власт", написа вчера левият в. "Република" в редакционна статия.

Неспособни да намерят консенсус за авторитетен политик, ДПЗ и "Лигата" "са заставени днес да номинират неизлъчен чрез избори технократ". Двете партии прекараха последните две години в нападки срещу различните технократски или коалиционни правителства, отбеляза всекидневникът.

"Всички премиери са политици", отговори вчера лидерът на "Лигата" на журналистически въпрос, след като се срещна с президента Матарела.

Тежестта на Конте може да бъде ограничена, имайки предвид кои ще са му министри, начело с безспорния лидер на "Лигата" Салвини (който се очаква да стане вътрешен министър) и Ди Майо (който се очаква да стане министър на икономиката и труда).

"Какъв престиж ще има той, когато се изправи сам срещу Ангела Меркел и Еманюел Макрон, може би още на следващия Европейски съвет на в края на юни?", се пита "Република" и отсича: "Министър-председателят няма да е от значение".

"Кориере дела сера", вестникът с най-голям тираж на полуострова, споделя същото объркване, само че с по-дипломатични думи. Конте може би ще се окаже "правилният избор, ако се докаже като надежден политик, което е необходимо да компенсира липсата на тежест" както в Рим, така и в Брюксел, написа вестникът.

Засега той не изглежда от тези, които се плашат лесно. Според медии в акаунта му в WhatsApp фигурира цитат, приписван на Джон Кенеди: "Всеки успех започва с желание да опиташ".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още