IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорът за името на Македония ще бъде подписан на 17 юни

Това ще се случи в района на Преспанското езеро, на границата между Гърция, Македония и Албания

20:11 | 15.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция и Македония ще подпишат в неделя договора за промяна на името на бившата югославска република, съобщи гръцкото министерство на медиите на фона на нарастващото противопоставяне, пред което са изправени правителствата на двете страни у дома, предава Ройтерс.

Договорът ще бъде подписан в района на Преспанското езеро, на границата между Гърция, Македония и Албания, от външните министри на двете страни, съобщи министерството. То не уточнява конкретното място и време на подписване на договора.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и колегата му Зоран Заев, които също ще присъстват на церемонията, се съгласиха страната официално да бъде наречена „Република Северна Македония“. В момента тя е официално известна в ООН под временното име „Бивша югославска република Македония“.

Договорът предизвика ожесточено противопоставяне и в двете страни. Македонският президент Георге Иванов обеща да го блокира, а в Гърция опозицията поиска вот на недоверие срещу Ципрас в парламента.

Атина отдавна се противопоставя на употребата на името „Македония“ от северния й съсед, като твърди, че то внушава териториални претенции върху северната гръцка провинция със същото име и е равносилно на присвояване на древното културно наследство на Гърция.

Договорът изисква ратификация от националните парламенти и трябва да бъде подложен на референдум в Македония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
dr.5rov
преди 5 години
... и е равносилно на присвояване на древното културно наследство на Гърция.----Че днешните македонци не са точно древните македонци е ясно, както е ясно, че днешните гърци не са точно древните елини.Ясно е обаче, че днешните гърци са си присвоили цялата история на Балканския полуостров и много ревниво си я пазят само за себе си (за разлика от нас).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още