IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Туск: Преговорите за Brexit ще са бясна надпревара с времето

Европейските лидери ще дискутират решението на САЩ да преместят посолството си от Тел Авив в Йерусалим

22:46 | 12.12.17 г. 4
<p>
	Доналд Туск. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Туск. Снимка: Архив Ройтерс

ЕС има само десет месеца, за да определи преходния период и бъдещите отношения с Великобритания, отбелязва председателят на Европейския съвет Доналд Туск в писмо до лидерите на общността. "Това ще бъде бясна надпревара с времето", посочва той, цитиран от пресслужбата на Съвета.

Темата за Brexit ще бъде част от заседанието на Европейския съвет, насрочено за края на тази седмица. Лидерите на общността ще дискутират още и създаването на новия отбранителен съюз, бежанската криза и икономическото състояние на Съюза.

Подобряващата се икономическа ситуация дава възможност да бъдат обсъдени предизвикателствата и начините за избягване на нови кризи, посочва Туск в обръщението си към европейските лидери. На срещата са поканени президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, както и председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

"Искам отворена дискусия за Икономическия и монетарен съюз, както и за Банковия съюз", отбелязва председателят на Европейския съвет.

Канцлерът Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон са натоварени да информират своите колеги за напредъка по спазването на Минските споразумения, както и за подновяването на икономическите санкции срещу Русия. По искане на премиера на Белгия европейските лидери ще дискутират и решението на САЩ да преместят своето посолство от Тел Авив в Йерусалим.

По отношение на преговорите с Лондон, Европейският съвет трябва да реши дали те да преминат на следващата фаза. В края на миналата седмица стана ясно, че двете страни са постигнали пробив по преговорите за Brexit и Европейската комисия изрази своето удовлетворение от постигнатото по отношение на правата на гражданите, финансовата сделка и границата между Ирландия и Северна Ирландия.

"Смятам, че имаме удовлетворителни резултати по повечето въпроси", коментира Туск в своето писмо до лидерите на ЕС.

"По тази причина, както и на базата на препоръките на нашия главен преговарящ, съм подготвил наръчник, който ще сигнализира, ако го одобрите, че сме готови да преминем във втора фаза", казва той.

Туск благодари за единството между държавите в ЕС по отношение на водените досега преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Те мога да осветля никого, защото написаното от мен и прочетеното от теб е погълнато от ЧЕРНАТА ДУПКА НА ЦЕНЗУРАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
може и с някой $$$ да го замерят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
troika
преди 6 години
Според мен, трябва да ги консултираш по тези въпроси. Със сигурност не са се сетили и ако те чуят, ще ти кажат едно голямо благодаря. Обади им се и ги осветли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още