IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Движение "Пет звезди" и "Лига" сключиха споразумение за управляваща коалиция

Според лидера на "Лига" двете партии може да се срещнат с президента Серджио Матарела още преди понеделник

12:11 | 18.05.18 г. 1
<p>
	Луиджи ди Майо. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Луиджи ди Майо. Снимка: Архив Ройтерс

Лидерът на Движението „Пет звезди“, което спечели най-много гласове na парламентарните избори в Италия през пролетта, Луиджи ди Майо обяви в своя публикация във Facebook, че финалното коалиционно споразумение с антисистемната партия „Лига“ е вече договорено.

В публикацията си лидерът на „Пет звезди“ поиска от членовете на партията да подкрепят сделката в онлайн вот, който се очаква да се случи в рамките на деня, предава Financial Times.

„Този правителствен договор обвързва две политически сили, които са и остават алтернативни, за да изпълнят и постигнат обещаното от тях към гражданите“, каза Ди Майо.

В изказване пред репортери в парламента лидерът на „Лига“ Матео Салвини пък заяви, че заедно с Ди Майо ще се срещне с президента на Италия Серджио Матарела „още преди понеделник“, съобщава eureporter.

Двете партии, спечелили най-много гласове в изборите на 4 март, съответно 32% и 18%, започнаха да договaрят коалиционната сделка миналата седмица – повече от два месеца след вота, който не излъчи ясен победител.

Правителствената програма на двете партии, обърнали се срещу статуквото в Италия, включва емитирането на краткосрочни държавни облигации, с които да се платят задълженията на държавата към компаниите, заяви икономическият ръководител на „Лига“ Клаудио Борги в петък.

По-рано тази година напускащият икономически министър Пиер Карло Падоан разкритикува предложението, описвайки го като „план за разпространение на прикрита паралелна валута“.

Още в четвъртък двете партии договориха голяма част от споразумението, с което да се преодолее политическия застой, в което изпадна една от най-големите икономиki в Европейския съюз.

На въпрос на Ройтерс дали новият тип облигации са част от правителствената програма Борги отговори с „да“.

Програмата за управление включва радикални мерки за намаляване на данъците и увеличаване на разходите за социални помощи в пряко предизвикателство към правилата за разходи на ЕС.

На ниво от около 132% от брутния вътрешен продукт дългът на Италия е най-високият в еврозоната след този на Гърция.

Двете партии, които са известни с евроскептицизма, въпреки всичко не включват в програмата си точки за излизане от единната валута или провеждане на референдум за членството ѝ в еврозоната.

Програмата, публикувана в интернет, изисква преглед на бюджетните правила на ЕС, прекратяване на икономическите санкции срещу Русия и обещава да премахне пенсионната реформа, която повиши възрастта за пенсиониране.

Освен това двете партии предвиждат и въвеждането на универсален базисен доход от 780 евро месечно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
Намаляват данъците и увеличават социалните помощи и разходите на държавата Две несъвместими неща Едва ли ще изкарат дълго Популизма е най лошото нещо за демокрацията Лъжеш избирателите и те ентусиазирано гласуват за теб Не знам кои носи по голямата вина Лъжците или наивниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още