IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК планира допълнителни мита върху вноса от САЩ от юли

Първоначално митата ще са върху стоки за 2,8 млрд. евро с възможност да бъдат добавени продукти за още 3,6 млрд. евро до 3 години

14:33 | 06.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) обяви днес, че ще започне да налага допълнителни мита върху вноса на определени стоки от САЩ от юли тази година. Действията са в отговор на решението на САЩ да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз, заяви ЕК в прессъобщение.

Страните членки на ЕС са подкрепили плана на Комисията да бъдат наложени мита върху американски износ на стойност 2,8 млрд. евро в отговор на действията на Вашингтон, които според ЕК са незаконни.

Комисията казва, че очаква съответната процедура в сътрудничество със страните членки да приключи преди края на юни и митата ще започнат да се прилагат от началото на юли.

Според информацията реципрочните мита са напълно в съответствие с правилата на Световната търговска организация и стоките отговарят на списъка, който вече е бил предаден на СТО.

Съгласно разпоредбите на глобалната организация е позволено налагането на обратни мита, отговарящи на вредите, нанесени от мерките на САЩ върху износа на ЕС, на стойност 6,4 млрд. евро. ЕС ще упражни правото си веднага за стоки и продукти на стойност 2,8 млрд. евро, а останалата част от мерките, оценявани на 3,6 млрд. евро, ще бъдат приложени на по-късен етап - до 3 години или след положително отсъждане на жалбата, заведена в СТО, ако това се случи по-рано.

"Това е премерен и пропорционален отговор на едностранното и незаконно действие на САЩ да наложат мита върху европейския износ на стомана и алуминий", коментира еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. "Съжалявам, че САЩ не ни оставиха друга възможност, освен да защитим интересите на ЕС".

Припомняме, че в петък ЕК подаде искане за консултации със САЩ по въпроса за наложените мита върху вноса на стомана и алуминий – първата стъпка в процеса за уреждане на спорове в Световната търговска организация.

В документ от осем страници, входиран в СТО в Женева, ЕС описва увеличаването на митата с 25%, които отчасти целят да ударят избирателните райони на някои от най-близките съюзници на президента Доналд Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още