IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК представи нов инструмент срещу трети страни, използващи икономическа принуда

Новият инструмент ще позволи на ЕС да налага контрамерки като мита и ограничаване на вноса от въпросната държава

20:20 | 08.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Matthys/Getty Images/Bloomberg</em></p>

Изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис. Снимка: Matthys/Getty Images/Bloomberg

Ако трета страна ограничава доставките на природен газ за Европейския съюз (ЕС), за да повлияе на блока да вземе решение в една или друга област, тя може да попадне под ударите на предлагания от Европейската комисия (ЕК) „нов инструмент срещу използването на икономическа принуда“, заяви изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис, цитиран от Deutsche Welle. 

Новият инструмент ще позволи на ЕС да налага контрамерки като мита и ограничаване на вноса от въпросната държава, ограничения на услугите и инвестициите, както и мерки, които ще намалят достъпа им до единния пазар.

В изявлението си Домбровскис не споменава конкретна страна, но се разбра, че става дума за Русия.

Той подчерта, че този инструмент ясно показва, че ЕС твърдо ще се защитава и няма да се поколебае да отвърне, ако почувства, че е заплашен.

„С приемането на този инструмент ЕС ще изпрати ясно послание, че няма да приемем тактиката на сплашване, която да постави на риск наши ключови политики. Има широк консенсус между различните страни в Общността, че е правилно да се действа така и това е ясният резултат от обществените ни консултации. Бъдещият инструмент срещу икономическата принуда ще ни помогне да отговорим на геополитическите предизвикателства през следващите десетилетия, като запазим ЕС силен и действен“, изтъкна Домбровскис.

Той уточни, че в момента се проучва случая с ограничаването от страна на Китай на търговията с Литва във връзка с взети от нея решения, като се прави оценка дали той представлява икономическа принуда.

Литва откри на своя територия представителство на Тайван, който Китай смята за своя неделима част, а ЕС също не е признал като отделна държава.

Предстои инструментът да получи одобрението на Европейския парламент и Съвета на ЕС, преди да влезе в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
По-добре кажи частниците от СЗО.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
не важи за ковид сертификати.там принудата се налага от GREVIO2 или иначе казано наддържавния орган СЗО.. щото нали.. здравето преди всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още