Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК санкционира пет банки за картел на форекс пазара

UBS избягва наказанието, защото е съдействала за разкриване на картела

ЕК санкционира пет банки за картел на форекс пазара

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) санкционира пет големи банки за картел на пазара за спот сделки с чуждестранна валута. Брюксел налага глоби на Barclays, RBS, HSBC и Credit Suisse в общ размер от 314 млн. евро, а UBS получава имунитет и избягва глоба в размер на 94 млн. евро, защото е дала информация, която е помогнала за разкриване на антимонополното споразумение, става ясно от съобщение на ЕК.

През май UBS беше забъркана в друго антимонополно дело на ЕК - за картел на пазара за европейски правителствени облигации. Тогава банката беше глобена със 172 млн. евро.

Още по темата

"Приключихме шестото разследване за картели във финансовия сектор от 2013 година насам", коментира комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер. Спот търговията на форекс пазарите е една от най-големите финансови активности в световен мащаб, каза още тя и допълни, че конкурентният финансов сектор е от ключово значение за инвестициите и икономическият растеж.

Това е третото разследване на Брюксел върху пазарите за търговия с чуждестранна валута. UBS, RBS и HSBC са участвали и в трите.

Източник: ЕК

С решението си днес (2 декември)ЕК глобява HSBC с над 174 млн. евро, Barclays с 54,3 млн. евро, а RBS - с 32,4 млн. евро. И за трите банки има известно намаление на санкцията - най-съществено за Barclays в рамките на 50% , тъй като са съдействали на европейските власти.

За швейцарската Credit Suisse обаче процедурата е без облекчения, защото е отказала съдействие на антимонополните органи. Все пак санкцията е намалена, тъй като банката не е участвала във всички аспекти от картела.

Разследването е съсредоточено върху търговията на G10, тоест 11-те най-ликвидни и търсени валути в света, сред които евро, британски паунд, швейцарски франк, щатски долар и японска йена. То е показало, че част от трейдърите на банките са обменяли чувствителна информация и търговски планове, както и са координирали своите действия чрез онлайн комуникация в чатрума Sterling Lads.

На базата на дискусиите търговците са можели да вземат информирано решение дали да продават или купуват валути, като така са снижавали съществено риска от загуби спрямо останалите на пазара.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС отделя бюджет от 1,5 млрд. евро за хуманитарна помощ през 2022 г.