IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска „изпълними предложения“ от Лондон за бъдещите отношения

Европейските лидери поискаха още яснота и реалистични предложения от Великобритания, намеквайки, че времето за сделка изтича

15:01 | 29.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз отправи поредна доза критика към Великобритания, след като двете страни не успяха да постигнат задоволителен напредък и преди края на последната среща на върха на европейските лидери.

В заключенията след срещата се посочва, че все още е необходима допълнителна яснота и „реалистични и изпълними предложения“ от Великобритания по отношение на нейната позиция за бъдещите двустранни отношения.

Въпреки това от Брюксел приветстват постигнатия напредък, но без да пропуснат да отбележат, че все още има останали нерешени важни въпроси, сред които териториалното прилагане на споразумението за излизане от общността, най-вече по отношение на отвъдморската британска територия Гибралтар.

Все така нерешен остава и въпросът с границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, където също е необходимо развитие. То трябва да бъде постигнато колкото се може по-скоро, за да може договореното да влезе в сила в датата на Brexit, посочват още лидерите.

Съюзът също така припомня, че преговорите могат да напредват само при условие че всички поети досега ангажименти се спазват изцяло.

Въпреки критиките Европейският съвет казва, че ако позицията на британските власти се промени, е готов да преразгледа предложенията си към Лондон.

В същото време по-рано днес европейският преговарящ за Brexit Мишел Барние заяви, че времето за постигане на споразумение изтича.

„Постигнахме напредъ по Brexit, но все още остават огромни и сериозни отклонения, най-вече по отношение на Ирландия и Северна Ирландия“, посочи той пред репортери, цитиран от Bloomberg. По думите му времето за сделка изтича, но все пак изрази готовност да покани в понеделник в Брюксел британска делегация за допълнителни дискусии.

Барние допълни също, че Европейският съюз иска амбициозно партньорство, но това ще зависи от „червените линии“ на Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още