IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС извади три страни от "черния списък" на данъчните убежища, но добави други три

Финансовите министри вкараха в списъка Бахамските острови, Сейнт Китс и Невис и Американските Вирджински острови

16:58 | 13.03.18 г.
<p>
	Бахамите. <em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Бахамите. Снимка: Pixabay.com

Съветът на Европейския съюз извади три държави от „черния списък“ с данъчните убежища на ЕС, но и добави нови три към него, съобщиха от пресслужбата на Съвета.

С днешното си решение финансовите министри на ЕС са премахнали Бахрейн, Маршаловите острови и карибската островна държава Св. Лусия. Вместо тях в списъка са добавени Бахамските острови, Сейнт Китс и Невис и Американските Вирджински острови.

Съветът е взел днешното решение в резултат на ангажиментите, поети на високо ниво от вписаните юрисдикции, както и след оценка на юрисдикциите, за които досега не е било взето решение за включване.

„Доволен съм, че още юрисдикции, вписани през декември, са се ангажирали да реформират данъчните си политики по начин, който ще успокои опасенията ни“, каза финансовият министър Владислав Горанов, който в момента е председател на Съвета, на пресконференция след срещата на министрите, излъчена на сайта на ЕК. „Призоваваме всички юрисдикции в списъка да направят същото, а тези, които вече са поели ангажименти – да ги изпълнят навременно. Целта ни е да постигнем оптимална прозрачност при данъците в цял свят“.

Трите новодобавени страни в черния списък не са поели ангажименти на високо политическо равнище в отговор на изразените от ЕС опасения. Макар че списъкът бе съставен през декември 2017 г., на островите от Карибския басейн беше дадено повече време да адаптират данъчните си законодателства към стандартите на ЕС, след като бяха ударени от силни урагани.

Финансовите министри днес са решили още да добавят Ангила, Британските Вирджински острови, Доминика и Антигуа и Барбуда към т.нар. "сив" списък на юрисдикциите, които не спазват стандартите на ЕС за избягване на укриването на данъци, но са поели ангажименти в тази насока.

В резултат на днешните решения черният списък в момента включва 9 страни. Освен новодобавените в него са още Американска Самоа, Гуам, Намибия, Палау, Самоа и Тринидад и Тобаго.

През януари общо осем държави бяха извадени от същия списък, включително Панама. 

Относно новите мита върху алуминия и стоманата, които налагат САЩ, Горанов коментира, че по въпроса е нужна „задълбочена" дискусия, защото никога не е добра идея да се реагира прекалено. 

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси заяви от своя страна, че търговската война не е решение на проблема.

Малко преди срещата на финансовите министри той обясни пред журналисти, че напрежението не бива да ескалира, но все пак „Европа е готова да отговори, ако е необходимо“.

От друга страна, заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че ако САЩ наложат едностранни тарифи срещу ЕС, общността трябва да реагира по пропорционален, твърд начин. Според него ЕС е готов да се противопостави на тези „протекционистки тарифни мерки на Вашингтон“. 

Министрите на финансите одобриха днес и нови мерки за принуждаване на счетоводните и банковите компании да докладват за агресивни схеми, помагащи на компаниите да декларират печалбите си в страни с по-ниски данъци, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според новите правила, предложени от ЕК през юни, данъчните консултанти, включително  счетоводните фирми, банките и адвокатите, ще трябва да информират властите за "потенциално агресивни уговорки за данъчно планиране", създадени за техни клиенти.

"Това е напредък за данъчната справедливост в Европейския съюз", заяви пред финансовите министри европейският комисар за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси.

Като част от реформата информацията за вредни данъчни схеми ще се разменя сред 28-те страни членки на ЕС с цел да се противодейства на по-агресивни схеми за избягване на данъци.

След окончателното приемане на новите правила от Европейския парламент данъчните консултанти в ЕС ще подлежат на глоби, ако не докладват за потенциално вредни трансгранични данъчни схеми. "Наказанията ще бъдат "ефективни, съразмерни и разубеждаващи", но страните от ЕС ще имат свобода на действие при определянето на санкциите или глобите на национално равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още