IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да одобри ваксините на BioNTech и Moderna още през декември

Блокът е сключил сделки за покупка на медикаменти на стойност близо 10 млрд. евро с Pfizer и BioNTech и с CureVac

10:18 | 20.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Ваксините на BioNTech SE и Moderna Inc. срещу Covid-19 може да получат условно разрешение за пускане на пазара още от втората половина на следващия месец. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, което означава, че блокът би могъл да започне разпространение на медикамента горе-долу по същото време като САЩ.

Европейската агенция по лекарствата ежедневно поддържа контакт с американската Агенция по храните и лекарствата за оценката на ваксините, за да може тя да бъде синхронизирана между двете структури, посочи Фон дер Лайен. Тя допълни след края на вчерашната видеосреща на европейските лидери, че условно одобрение от европейската служба може да има най-рано през втората половина на декември, съобщава Bloomberg.

Бързата регулаторна оценка става факт на фона на втората вълна на коронавируса в цяла Европа, което принуждава правителствата да налагат отново блокади и ограничения на движението.

Междувременно източник на Ройтерс от ЕС съобщава, че блокът може да плати до 10 млрд. долара за закупуването на милиони дози от ваксината на Pfizer и BioNTech, както и от тази на CureVac. Цената, договорена за медикамента на Pfizer и BioNTech, е 15,50 евро (30,32 лв.) за доза – по-малко от цената, която САЩ плащат, посочват източникът.

Това означава, че за около 200 млн. дози цената ще е 3,1 млрд. евро, като тя може да нарасне до 4,65 млрд. евро при възможност за поръчка на още 100 млн. дози в рамките на споразумението за медикамента на Pfizer и BioNTech, посочва запознатият. То включва и застраховка за страните членки, че ще получат компенсация, ако компаниите пренасочат дози към САЩ.

Отделно ЕС е договорил плащане от 10 евро (19,56 лв.) на доза за първоначални доставки на 225 млн. дози от ваксината на CureVac. Това е отстъпка от 12-те евро, които компанията постави като цена, посочва източникът. Блокът е сключил сделката по-рано тази седмица, за да подсигури доставките на 405 млн. дози, от които 180 млн. са допълнителни. Според източника CureVac се е ангажирала с доставки до края на март. Все още не е ясно дали допълнителните 180 млн. дози ще са при цената от 10 евро, при която блокът ще даде 4,05 млрд. евро за 405 млн. дози

Говорител на ЕК е отказал коментар за условията и цената на договорите за ваксини.

От BioNTech и CureVac също са отказали коментар пред Ройтерс. От своя страна Pfizer е съобщила, че с BioNTech прилагат формула за степенувано ценообразуване на базата на обеми и дати за доставка и сделката с ЕС е най-голямата единична поръчка за тяхната ваксина до момента.

По-рано тази седмица Moderna заяви, че нейната ваксина има 94,5% ефективност при първоначални анализи в късен етап на клиничните тестове. Pfizer пък съобщи, че неговият медикамент е 95% ефективен при финални анализи на данни от клинични проучвания. Компанията ще кандидатства за одобрение от американската Агенция по храните и лекарствата.

ЕС е потвърдил покупките на до 300 млн. дози от ваксината на Pfizer и BioNTech, като има сключен договор за доставка и с други компании, като AstraZeneca Plc, Sanofi, Johnson & Johnson и CureVac.

Общо блокът е поръчал близо 1,2 млрд. дози, показват данни от центъра Duke Global Health Innovation Center. Засега обаче все още не е ясно как медикаментите ще бъдат разпределяни между държавите членки.

Фон дер Лайен заяви още, че ЕК „скоро“ може да сключи споразумение за доставка на ваксини с Moderna, като се водят преговори и с Novavax Inc.

Междувременно по-рано днес от Световната здравна организация (СЗО) публикуваха предупреждение, че медикаментът ремдесивир – за който се предполагаше, че повлиява благоприятно болни от коронавирус, не трябва да се прилага при пациенти на болнично лечение, независимо от това колко тежко преминава боледуването. Причината е, че към момента няма доказателства, че ремдесивир подобрява тяхното състояние.

Данните от общо 4 отделни изследвания, обхващащи 7000 пациенти, показват, че няма съществен ефект от медикамента върху смъртността, нуждата от механично обдишване, времето за клинично подобрение на състоянието и др., посочват от СЗО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още