IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС очаква разпространение на ваксината срещу коронавирус преди Коледа

В най-добрия вариант три нива на евробюрокрация ще бъдат свити в по-малко от един-единствен ден, за да се ускори процесът

12:25 | 17.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Европейските власти настояват за по-стегната времева рамка за одобрение на ваксината срещу коронавирус на Pfizer и BioNTech, съобщават запознати с плана пред Bloomberg. Това означава, че е възможно разпространението на медикамента да започне преди Коледа.

Ако ваксината получи зелена светлина от ключов надзорен комитет в понеделник, то Европейската комисия планира да даде одобрението си в рамките още на същия ден, посочват двама души, пожелали анонимност. Това означава, че първите партиди от ваксината може да бъдат изпратени още следващата сряда, коментира един от тях.

ЕС настоява за по-бързото развитие, след като лидерите на общността не можаха да убедят гражданите в това защо страни като Великобритания и САЩ вече започнаха имунизациите, въпреки че производството на медикамента е в сърцето на ЕС Германия.

В сряда от Европейската агенция по лекарствата заявиха, че срещата за препоръка за одобрение ще се състои идния понеделник, а не както бе планирано на 29 декември.

Според европейски представител одобрението ще зависи от това кога Европейската агенция по лекарствата ще се произнесе и необходимостта оценката да се приеме като независима от политическата намеса.

В най-добрия вариант три нива на евробюрокрация ще бъдат свити в по-малко от един-единствен ден: прегледа на панела съветници на Европейската агенция по лекарствата, одобрение на неговото решение от самата служба и окончателната зелена светлина от ЕК.

Само след това последно одобрение на комисията може да започне разпространението на медикамента. Тя даде сигнал, че възнамерява да даде позиция за медикамента на Pfizer и BioNTech не по-късно от 23 декември.

„Щом Европейската агенция по лекарствата даде положителна препоръка, комисията ще вземе решение за пускане на ваксината на пазара до два дни“, каза в сряда Стефан де Кеершмакер, говорител по здравните въпроси на ЕК.

За разлика от САЩ и Великобритания, където бяха дадени извънредни одобрения, европейският орган прави оценка на ваксината за условно пазарно одобрение. Това изисква „по-високо ниво на доказателства“ за нейната надеждност, посочиха от Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ към Европейската комисия.

Дебатът за това кога да бъде дадено одобрение бе дълъг и разгорещен по време на срещата на върха на европейските лидери миналата седмица. Някои от държавните ръководители повдигнаха въпроса защо процесът по одобрение отнема толкова време в сравнение с Великобритания, посочва представител на ЕС, пожелал анонимност.

Досега ЕС е поръчал около 300 млн. дози за страните членки. Блокът има договори и с други производители, включително Moderna, чийто медикамент в момента се оценява от регулаторите в САЩ.

По-рано вчера властите в Германия и Франция обявиха, че ваксинациите в двете страни ще започнат дни преди края на годината.

Германия ще започне ваксинацията на населението на 27 декември, неделя. Първо ще бъдат ваксинирани обитателите на старческите домове, посочват здравните власти. Решението е било взето на заседание на федералния министър на здравеопазването Йенс Шпан и колегите му от 16-те германски провинции, съобщава БТА.

Във Франция пък програмата ще започне през последната седмица на декември, съобщи премиерът Жан Кастекс, който обвърза началото на кампанията с одобрението на Европейската агенция по лекарствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още