IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се отказва от забраната европейски танкери да пренасят руски петрол за трети страни

Въпреки това се очаква да остане предложението да забрани застраховането на тези доставки

15:58 | 09.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз се готви да смекчи пакета си санкции срещу руския петролен сектор след спорове, продължили цял уикенд, въпреки че се очаква да запази ключово условие за доставките, което ще затрудни износа на Москва в световен мащаб.

Блокът ще се откаже от предложената забрана европейски плавателни съдове да транспортират руски петрол за трети страни, но запазва предложението да забрани застраховането на тези доставки. Това показват документи, видени от Bloomberg, както и съобщения на източници.

Гърция – един от най-големите в света собственици на кораби, е сред страните членки, които настояват предложението да бъде премахнато от шестия пакет санкции заради руската инвазия в Украйна. Доводът е липса на съгласие сред страните от Г-7, посочват запознатите с въпроса.

Евентуалната забрана европейски кораби да транспортират руски петрол до трети страни би затруднило допълнително износа на Москва, а суровината е ключов източник на валута.

Но дори и без такова ограничение, забрана за сключване на застраховки – както и други услуги – за превозвачите също би затруднило руския петролен износ. Транспортните компании застраховат корабите си срещу рискове, включително от петролни разливи, чрез т. нар. клубове за защита и обезпечения. Тези клубове купуват заедно презастраховки от 80 презастрахователя, включително над 20 от най-големите в света. Това означава, че те не биха могли да пренебрегнат решение на ЕС.

Европейските държави продължават да преговарят по шестия пакет санкции тази седмица, като дипломатите се опитват да преодолеят възраженията на Унгария срещу забраната за внос на руски петрол.

В рамките на първото си предложение ЕС планираше забрана на транспортирането, включително чрез трансфер от кораб на кораб, на руски или изнесени от Русия суров петрол и петролни продукти за трети страни.

Брюксел също така предлага забрана европейските компании да осигуряват услуги, включително застраховки, необходими за транспортирането на руски петрол за трети страни. Има съпротива и срещу това предложение от страна на някои държави членки, като е възможно и тук да има промяна, тъй като все още се водят преговори.

Предложенията на ЕС предвиждат забрана на вноса на суров петрол в рамките на следващите шест месеца и на преработени горива преди януари. Европейските компании също така няма да могат да осигуряват „техническа помощ, брокерски услуги, финансиране или финансова помощ или каквито и да е било други услуги, свързани с тези забрани“.

ЕС предложи на Унгария и Словакия отсрочка до края на 2024 г. за прилагане на мерките и на Чехия до юни същата година, тъй като страните са силно зависими от руския петрол. България също е поискала сходен преходен период, посочват запознатите.

ЕС се надяваше да постигне споразумение в неделя преди Деня на победата на 9 май в Русия.

Според източниците на Bloomberg унгарската позиция не е политически мотивирана и Будапеща иска технически гаранции за енергийната си сигурност. По думите на премиера Виктор Орбан страната се нуждае от повече време и инвестиции, за да постигне прехода. Според дипломати споразумение може да бъде постигнато през идните дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още