IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси не успяха да задържат възходящата инерция от понеделник

Секторът на комуналните услуги се понижи с 1,3%, а петролният и газовият сектор прибави 3,6% към стойността си

20:08 | 05.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Европейските борси завършиха предимно със спад сесията във вторник, а вниманието на инвеститорите беше насочено към коронавирусната пандемия и налагането на нови ограничения наред с втория тур на изборите за Сенат в американския щат Джорджия, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня със спад от 0,2%, след като се колебаеше между ръст и понижение през цялата сесия. Секторът на комуналните услуги се понижи с 1,3%, а петролният и газовият сектор отбеляза ръст от 3,6% на фона на ръста на цените на петрола и съобщенията за компромис относно добива на суров петрол между Саудитска Арабия и лидера на страните извън ОПЕК Русия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 единствен от основните индекси в Европа отбеляза ръст от 0,61% до ниво от 6612,25 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 0,44% до равнище от 5564,60 пункта. Германският DAX се понижи с 0,55% и завърши деня на ниво от 13 651,22 пункта.

Нагласите на европейските инвеститори бяха засегнати от притесненията заради скоростта на разпространението на ваксината срещу коронавирус в континентална Европа и третата национална блокада, която беше наложена в Англия.

Във вторник страната навлезе в най-строгата си национална блокада от март м. г., като училищата са затворени до средата на февруари. В телевизионно обръщение в понеделник вечер премиерът Борис Джонсън предупреди, че следващите седмици „ще бъдат най-тежките до момента“. Възлагат се надежди на бързото разпространение на ваксината на Pfizer и BioNTech, както и тази на Оксфордския университет и AstraZeneca.

Германия също очакваше да удължи мерките си за блокада по-късно днес. Според съобщения в медиите настоящите ограничения, които включват затваряне на училища, магазини и ресторанти, ще продължат поне до края на януари.

В Азия книжата на китайските телекомуникационни гиганти поскъпнаха, след като Нюйоркската фондова борса съобщи, че няма да делистне трите компании. Борсите в останалата част от Азиатско-Тихоокеанския регион завършиха сесията предимно с ръстове.

На корпоративния фронт цената на акциите на британската компания за търговия на дребно Next нарасна с 8% след публикуването на данните й за търговията по Коледа. Продажбите без отстъпка са намалели само с 1,1% спрямо същия период на миналата година, изпреварвайки значително прогнозите през октомври за спад от 8%.

Книжата на Aveva Group поскъпнаха със 7%, след като UBS повиши рейтинга на книжата на британската IT компания на „купувай“ спрямо „неутрален“ и увеличи целевата й цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още