IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват седмицата на зелено

Петролните и газовите компании поведоха ръстовете в Stoxx 600

19:22 | 13.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Европейските акции приключиха търговията в понеделник с повишения, докато инвеститорите продължават да претеглят най-новото решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) и данните за инфлацията, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с 0,3% повишение, след като бенчмаркът спадна с 1,2% миналата седмица. Акциите на петролните и газовите компании поведоха ръстовете, записвайки 2,8% повишение.

Инвеститорите в Европа продължават да осмислят решението на ЕЦБ от миналата седмица да забави покупките на облигации през програмата си за извънредни ситуации заради коронавируса (PEPP), в отговор на ускорената инфлация и по-силния растеж на БВП в еврозоната. Освен това ЕЦБ ревизира нагоре своята средносрочна прогноза за инфлацията.

На корпоративния фронт цената на акциите на френско-американската компания за петрол и газ TechnipFMC се повиши със 7% и поведе Stoxx 600. Това се случи, след като фирмата обяви, че ще продаде дял от отделената от нея компания Technip Energies.

На дъното на европейския индекс на сините чипове се озова шведската SCA. Стойността на нейните книжа спадна с 6,7%.

На Wall Street Dow Jones Industrial Average започва седмицата с ръст, възстановявайки се от петдневната си серия на червено.

През следващите дни инвеститорите по света ще следят индекса на потребителските цени в Съединените щати за август, който ще бъде обявен във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още