IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ натиска леко спирачката за облигациите*

Регулаторът във Франкфурт обаче оставя отворен въпроса кога ще приключи програмата PEPP

15:05 | 09.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централната сграда на ЕЦБ във Франкфурт. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Централната сграда на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка (ЕЦБ) реагира на възстановяващата се икономика и ускоряващата се инфлация. Скоростта на купуване на облигации, емитирани като част от програмата за извънредни ситуации заради коронавируса (PEPP), ще се забави леко през четвъртото тримесечие. Това съобщи централната банка след заседанието на Управителния си съвет.

Централните банкери считат, че благоприятните понастоящем условия за финансиране могат да се поддържат дори при по-бавни темпове на закупуване в рамките на PEPP.

Управителният съвет ще прилага гъвкавост при покупките съобразно с пазарните условия и с оглед на това да не допусне затягане на условията за финансиране, несъвместимо с предотвратяването на низходящото въздействие на пандемията върху прогнозния тренд на инфлацията. Освен това гъвкавият във времето подход към покупките, за всички класове активи и всички държави, ще продължи да подпомага гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. Ако бъде възможно да се поддържат благоприятни условия за финансиране с поток на закупените активи, който не изчерпва общия размер на нетните покупки за целия хоризонт на PEPP, не е задължително този общ размер да се използва докрай. Също така, общият размер може да бъде рекалибриран, ако това е необходимо, за да се запазят благоприятни условия за финансиране, така че да се преодолее негативното сътресение от пандемията върху тренда на инфлацията.

Във всеки случай, бъдещото постепенно ликвидиране на портфейла по PEPP ще бъде управлявано така, че да се избегне възпрепятстване на целесъобразната позиция на паричната политика.

ЕЦБ стартира програмата за закупуване на облигации специално за пандемията. Тя възлиза на 1,85 трилиона евро и е ограничена до края на март 2022 г. Съвсем наскоро ЕЦБ купуваше облигации на стойност 80 милиарда евро на месец. PEPP е един от основните инструменти за подпомагане на потока от кредити към икономиката по време на кризата и за осигуряване на благоприятни условия за финансиране за компании, държави и домакинства.

Централните банкери от Европейската централна банка (ЕЦБ) обсъдиха на заседанието за лихвите тази сутрин пандемичната програма за икономиката, която бавно се сбогува с кризата. Те разполагат и с нови прогнози за растежа и инфлация от икономистите на банката, които според експертите вероятно са по-високи от предишните прогнози.

Ето защо много икономисти очакваха банкерите около президента на централната банка Кристин Лагард да сигнализират за забавяне на темповете на закупуване на облигации по PEPP през четвъртото тримесечие. На срещата не се очакваше фундаментално решение за бъдещето на покупките по PEPP.

На пресконференцията по-късно следобед Лагард вероятно ще бъде питана кога ЕЦБ ще вземе принципно решение да прекрати покупките. Програмата се очаква да продължи поне до края на март 2022 г.

Програмата се изпълнява с ускорени темпове от март, когато служителите твърдяха, че строгите блокади в региона и по-тежките условия за финансиране изискват допълнителна подкрепа. Тъй като възстановяването на Европа вече е в ход, служителите сигнализираха, че е малко вероятно да разширят програмата си от сегашния ѝ размер от 1,85 трлн. евро.

Лихвените проценти

На заседанието си ЕЦБ също реши да остави ключовите лихвени проценти на сегашните им рекордно ниски нива. Ключовата лихва за снабдяване на търговските банки с пари остава 0,0%, на което ниво е от март 2016 г. ЕЦБ също не промени лихвата по депозитите от минус 0,5 процента. Банките трябва да продължат да плащат наказателни лихви, ако паркират излишните средства при централната банка.

Централните банкери обявиха нова „симетрична“ цел за инфлация от 2% на 8 юли, признавайки възможността за временно преминаване над тази цел, ако е необходим силен или постоянен политически отговор.

В подкрепа на симетричната инфлационна цел от 2% и в съответствие със своята стратегия на паричната политика Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или по-ниски равнища, докато не установи, че инфлацията е достигнала 2% доста преди края на прогнозния период и трайно за остатъка от него, и не прецени, че основната инфлация е отбелязала достатъчен напредък, съвместим със стабилизирането на инфлацията на равнище от 2% в средносрочен план. Това може да означава и кратък период, в който инфлацията леко надхвърля целта.

Програмата APP

Нетните покупки по APP ще продължат с месечен темп от 20 млрд. евро. Управителният съвет продължава да очаква месечните нетни покупки на активи по програмата за закупуване на активи да продължат толкова дълго, колкото е необходимо, за да засилят стимулиращото въздействие на основните лихвени проценти на ЕЦБ, и да приключат малко преди той да започне да ги повишава.

Управителният съвет възнамерява също да продължи да реинвестира изцяло погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи, за продължителен период от време след датата, на която започне да повишава основните лихвени проценти на ЕЦБ, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо за поддържането на благоприятни условия на ликвидност и значителна степен на парично стимулиране.

Операции по рефинансиране

Управителният съвет ще продължи да предоставя значително количество ликвидност посредством операциите си по рефинансиране. По-специално третата поредица целеви операции по дългосрочно рефинансиране (TLTRO III) остава привлекателен източник на финансиране за банките, подпомагайки кредитирането на предприятията и домакинствата.

Допълнено в 15:15

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още