IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси изпратиха с ръстове напрегната търговска седмица

Пазарът успя да преодолее тревогите около политическите и икономическите сътресения в САЩ

19:54 | 16.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските акции приключиха седмицата с ръстове, като инвеститорите се опитаха да пренебрегнат икономическите и политическите тревоги около случващото се в Белия дом, пише CNBC.

Британският FTSE 100 се повиши с 0,34%, германският DAX нарасна с 0,36%, а френският CAC прибави 0,29% към стойността си в петък.

Паневропейският Stoxx 600 приключи седмицата с лек спад от 0,14% след напрегнати няколко сесии.

Петролната индустрия беше най-силно представилата се, като секторът записа ръст от 1,46% след значителни покачвания в цените на петролните акции. При затварянето на търговията фючърсите върху сорта Брент се търгуваха на цена от 65,93 долара за барел, докато цената на тези върху американския лек суров петрол се запази около 62,17 долара за барел.

Акциите на OMV поскъпнаха с 4%, а финансовият сектор също отчете ръст.

Поглед към индивидуалните компании показва спад от 5% в цената на британската строителна компания Berkeley Group, след като обяви, че не може да увеличи обемите на жилищното строителство извън сегашните си планове.

Търговецът на дребно Kingfisher отчете спад от 2% в цената на акциите, след като групата обяви, че изпълнителният директор Андрю Бонфийлд е уведомил борда за намерението си да се оттегли от борда на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още