IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се понижават с нарастването на напрежението в Украйна*

Stoxx 600 се понижава с 1,6%, германският Dax загуби над 800 пункта за два дни

11:41 | 22.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на европейските акции се понижиха рязко във вторник, тъй като световните пазари бяха разтърсени от развитието на руско-украинската криза.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1,6% в началото на търговията, като автомобилният подсектор отчита понижение с 2,4% и поведе губещите. С изключение на петролния и газовия подсектор всички останали са в зоната на пониженията, предава CNBC.

На европейските фондови борси постепенно се отчитат рисковете от военен конфликт между Русия и Украйна. Цените на акциите спадат значително, докато цените на петрола се покачват към 100 долара и достигат нови многогодишни върхове. Цената на златото отбелязва нов деветмесечен връх. Доходността върху облигациите се понижава значително, което е сигнал за по-спокоен обрат в лихвените проценти в САЩ.

Мотото на деня е „Излезте от рисковите активи като акции и биткойн и се насочете към т.нар. сигурни убежища като злато и държавни облигации“, пише и Handelsblatt.

На германския фондов пазар Dax се понижи с повече от 800 пункта от вчерашния си дневен връх до днешното си дневно дъно от 14 375 пункта. Така германският бенчмарк загуби 800 пункта само за два дни. Въпреки това ситуацията постепенно се успокоява: водещият индекс вече е на ниво от 14 586 пункта, което е минус от само един процент. В Лондон FTSE се понижава с 0,42% до 7453,13 пункта, а в Париж CAC 40 е надолу с 0,36% до 67659,21 пункта.

Що се отнася до индивидуалното движение на цените на акциите, Porsche Automobil Holding и Volkswagen поскъпнаха с повече от 9 %, след като потвърдиха напредналите дискусии за потенциално рекордно IPO на Porsche.

В дъното на европейския индекс се озова британската инвестиционна платформа Hargreaves Lansdown със срив от над 16%, след като отчете спад в печалбата за първата половина на фискалната 2022 г.

Световните пазари реагираха на последните новини от Европа, след като руският президент Владимир Путин нареди на войски да влязат в два отцепнически региона в Източна Украйна. Ходът бе взет, след като в понеделник вечерта той обяви, че ще признае тяхната независимост.

Указът, с който се официализира този ход, призовава „мироопазващи" сили да влязат в самопровъзгласилите се и проруски републики Донецк и Луганск, които се намират в региона Донбас в Източна Украйна.

Това съобщение беше последвано от новината, че президентът на САЩ Джо Байдън ще разпореди санкции срещу сепаратистките региони, а ЕС обеща да предприеме допълнителни мерки.

Във всеки случай инвеститорите трябва да имат наум по-нататъшните понижения в курсовете, въпреки че историята показва, че регионално ограничените войни често са се отразявали на фондовите пазари само в краткосрочен план - като втората война в Ирак през 2003 г. Тогава цените на акциите се повишиха след дълъг период на суша в деня, в който президентът Джордж Буш даде заповед за удар.

Ситуацията около конфликта в Украйна все още е далеч от подобен развой. Все още не е ясно дали и кога ще нахлуят руските войски. Целта на войната в Ирак беше ясна: да се отървем от Саддам Хюсеин. Но дали Владимир Путин е загрижен само за Източна Украйна, или иска бързо да завладее цяла Украйна?

Ясно е, че предстоят санкции срещу Русия. Според Томас Алтман от инвестиционната компания Altmann „след това е въпрос на оценка на фондовите борси какви икономически последици ще имат тези санкции за самите западни страни, а също и за Русия".

Въпреки значителната волатилност общите реакции все още са ограничени. „Все още не виждаме паника на пазара", казва Алтман. Анализаторът на Commerzbank Улрих Лойхтман също е сигурен: "С признаването на двете отцепнически "народни републики" от руския президент Владимир Путин и обявяването на изпращането на редовни руски войски там, руският владетел избра възможно най-ниското ниво на ескалация“.

Но несигурността е голяма. Барометърът на страха в Германия VDax достигна най-високото си ниво от октомври 2020 г. насам - малко под 37%. Колкото по-висока е тази стойност, толкова по-големи ценови колебания очакват специалистите на фючърсните пазари през следващите 30 дни.

В другите класове активи нямаше сътресения - с изключение на цената на петрола. Цената на сорта Брент от Северно море се повиши с почти четири процента до 99,38 долара, което е най-високото ниво от септември 2014 г. Това означава, че Брент е напът да пробие границата от 100 долара, която експертите прогнозираха в случай на военна ескалация на конфликта в Украйна.

*Към 11:15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още