IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската индустрия иска повече яснота около Brexit до следващата седмица

В противен случай бизнесът ще прибегне до прилагането на извънредни планове, включващи и „най-лошия възможен“ сценарий за отношенията между Лондон и Брюксел

13:16 | 13.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският бизнес ще започне въвеждането на извънредни планове за провеждане на дейността си, ако следващата седмица Великобритания и Европейският съюз (ЕС) не се споразумеят за преходен период, базиран на настоящото статукво.

„Настояваме за базово решение по този въпрос от страна на ЕС и британското правителство по време на срещата на Европейския съвет. В противен случай някои компании ще бъдат принудени да въведат извънредни планове за най-лошия възможен сценарий, което никой не иска и ще навреди на всички“, заяви управителният директор на влиятелната Федерация на германските индустрии (BDI) Йоахим Ланг, цитиран от Ройтерс.

Според организацията германският бизнес иска дълбока интеграция между Великобритания и ЕС след Brexit. От BDI посочиха, че най-предпочитаният от тях вариант е този, при който страната остава в митническия съюз и единния пазар – нещо, което британското правителство вече отхвърли.

В същото време германските компании се подготвят за всякакъв възможен изход от преговорите между Лондон и Брюксел, включително и т. нар. „твърд“ Brexit, при който не бъде постигнато никакво споразумение. По думите на Ланг срещата на върха следващата седмица (22-23 март) ще бъде от ключово значение.

„Нашите компании се нуждаят от предвидимост. Сега имаме шанса да намалим несигурността за компаниите и от двете страни на Ламанша“, заяви той, без да уточнява в какво ще се изразяват извънредните планове.

Подобна позиция заяви и председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, който поиска от британския премиер Тереза Мей да представи още детайли за това как страната ѝ си представя бъдещите отношения с Брюксел.

„Очевидно е, че се нуждаем от още яснота, ако ще постигаме разбирателство за бъдещите си отношения“, каза Юнкер по време на обсъждане в Европейския парламент в Страсбург на застоя в преговорите с Лондон, цитиран от Bloomberg. По думите му сега е времето за превръщането на „речите в договори, на ангажиментите в споразумения и за преминаването от изказвания, общи предположения и желания за бъдещи отношения към конкретни, приложими решения“.

Той допълни също, че с всеки изминал ден спешността от постигането на споразумение с Лондон нараства.

От своя страна българският заместник-министър по въпросите на българското председателство Моника Панайотова заяви, че е необходимо да няма отстъпление от постигнатото досега. Тя отбеляза необходимостта от траен напредък в преговорите, както и това, че в последните 14 месеца са прозвучали много изявления от британската страна, но са необходими предложения, посочва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още