Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Гръцкият първичен бюджетен излишък за тримесечието подобри очакванията

Причината се дължи на по-високите приходи от данъци

Гръцкият първичен бюджетен излишък за тримесечието подобри очакванията

Снимка: Архив Ройтерс

Първичният бюджетен излишък на Гърция за първото тримесечие на 2018 г. е в размер на 2,32 млрд. евро – много над целта на правителството, което се дължи на по-високите приходи от данъци. Това става ясно от данни, публикувани от финансовото министерство в Атина и цитирани от Ройтерс.

Властите в страната си бяха поставили за задача първичен бюджетен излишък – без разходите за обслужването на дълга, от 1,09 млрд. евро за периода от януари до март, което означава, че излишъкът е подобрил целта си с 1,22 млрд. евро.

Тези данни са различни от наблюдаваните от гръцките кредитори от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), но са индикатор за състоянието на финансите в страната.

Още по темата

Нетните данъчни приходи за тримесечието са в размер на 11,05 млрд. евро, което представлява 361 млн. евро над целите, докато разходите достигат 11,35 млрд. евро – 2 млн. над целите.

Правителството очаква първичен бюджетен излишък от 3,82% от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година по данни на бюджета за 2018 г. Целта, поставена в рамките на спасителната програма, е за 3,5% от БВП.

По-рано миналия месец стана ясно, че изпълнението на бюджета на Гърция изпреварва очакванията още в първите два месеца на годината. Тогава излишъкът бе в размер на 2,75 млрд. евро при планирани 1,307 млрд. евро.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Макрон ще държи реч по повод исканията на „жълтите жилетки“