IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнението на гръцкия бюджет изпреварва прогнозите

Финансовото министерство отчита увеличаване на приходите от данъци и по-малко разходи през първите два месеца на годината

21:28 | 14.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изпълнението на бюджета на Гърция изпреварва очакванията още в първите два месеца на годината, съобщава Ройтерс. По данни на финансовото министерство излишъкът е в размер на 2,75 млрд. евро, при планирани 1,307 млрд. евро.

Причината за по-доброто изпълнение са увеличените данъчни приходи и по-малко от планираното разходи от страна на властите.

Приходите от данъци в гръцката хазна достигат 8,3 млрд. евро, което е с 683 млн. евро повече от заложеното. Разходите в същото време са с 310 млн. евро по-малко и достигат 7,43 млрд. евро през първите два месеца на годината.

Плановете на гръцкото правителство за са първичен бюджетен излишък от 3,82% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2018 година. Според договорките с кредиторите Атина трябва да постигне поне 3,5% първичен бюджетен излишък.

Страната се подготвя за излизане от цикъла на спасителни програми. Следващите месеци ще са ключови и Гърция трябва да довърши очакваните реформи и направените обещания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още