IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция намалява ефекта от цената на газа върху разходите за електроенергия

В рамките на гръцкия план електричеството от възобновяеми източници, хидроенергията и ядрената енергия ще бъдат отделени в един сегмент, докато газът в друг

14:51 | 26.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Гърция представи план, с който да се намали ефектът от растящите цени на природния газ върху сметките за електричество, съобщава Bloomberg.

Основните цени на газа в Европа поскъпнаха петкратно само за последната година, увеличавайки разходите за електроенергия и принуждавайки правителствата в Европа да преразгледат формулите за т. нар. пределно ценообразуване.

В рамките на гръцкия план електричеството, произведено от възобновяеми източници, хидроенергията и ядрената енергия, ще бъде отделено в един сегмент, докато газът и другите изкопаеми горива ще се ценообразуват отделно. Предложението ще означава по-ниски приходи за чистата енергия, отразявайки по-малкото разходи за производство, посочва правителството в документ, видян от Bloomberg.

„Това може да гарантира приблизително 50% по-ниски цени за електричество, като се има предвид, че източниците на поискване (като природният газ) имат само една трета дял от електрическия микс, дял, който ще продължи да намалява с ускоряването на енергийния преход“, посочва правителството.

Първият сегмент на възобновяемите източници ще захранва две трети от търсенето при по-ниски цени, докато вторият на изкопаемите и газа ще осигурява останалото, което трябва да намали цената на електричеството като цяло. Средната цена за производство на ток е с до 60% по-ниска от пазарната, посочват още властите

Предложението на Гърция е било представено на други страни членки преди срещата на енергийните министри на страните от Европейския съюз, които договарят извънредни планове за газа и също така ще обсъдят бъдещето на енергийните доставки за блока.

Великобритания обмисля въвеждането на подобно предложение, опитвайки се да направи реформа на енергийния си пазар. Испания и Португалия въведоха таван на цените на газа в опит да ограничат разходите на потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Gocho
преди 1 година
Е и как го прави Ще разделят тока на такъв от газ и друг от слънце ,така ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още