IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция вече планира първата си емисия ценни книжа за годината

Страната очаква и добри новини от прегледа на кредитния рейтинг, планиран от агенциите в следващите месеци

14:13 | 30.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция се подготвя за емисия седемгодишни държавни ценни книжа, с която да набере около 3 млрд. евро, съобщава Ройтерс. Според информацията на вестника Атина ще тества пазара в близките седмици.

Гърция ще се опита да набере 19 млрд. евро капиталов буфер за времето след излизането от спасителните програми. Част от тези средства ще дойдат от емисии на пазарите. Със събраните средства страната ще гарантира, че ще плаща своите стари задължения в следващите месеци.

Според информацията на Ройтерс гръцкото правителство ще емитира още на два пъти ценни книжа на пазарите до края на лятото. Третата спасителна програма на Гърция изтича през август 2018 г.

Гръцкото издание "Катимерини" отбелязва, че в понеделник десетгодишните ДЦК на Гърция са достигналисвоята най-ниска доходност (3,62%) от началото на 2006 г. насам. Спредът между десетгодишните гръцки книжа и десетгодишните германски книжа пада до 294 пункта. Година по-рано разликата беше 702 пункта.

Гърция очаква и добри новини от прегледите на кредитния рейтинг от световните агенции, планирани за следващите месеци.

Анализатори от Bruegel обаче вече предупреждават за риска, свързан със завръщането на Гърция на капиталовите пазари, но без да има яснота за облекчаване на задълженията.

Пазарите биха приели добре такава мярка от страна на кредиторите. Експертите обаче предупреждават за заплахата за страната, ако инвеститорите не счетат за достатъчни мерките за облекчаване на гръцкия дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още