IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йенс Вайдман отговори на критиките на МВФ срещу излишъците на Германия

Според гуверньора на Бундесбанк макар Германия да се нуждае от по-добро разпределение на разходите, тя не се нуждае от повече такива

14:05 | 18.01.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман отвърна на критиките срещу излишъците в текущата сметка и бюджета на Германия, отправени от управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, заявявайки, че повишаването на публичните разходи просто за да реши проблемът „вероятно би било напразно начинание“, предава Bloomberg.

Председателят на Германската централна банка даде старт на съвместна конференция на двете институции, заявявайки, че макар Германия да се нуждае от по-добро разпределение на разходите, тя не се нуждае от повече такива. Вместо това тя трябва да се опита да „пренасочи публичните разходи от потребление към инвестиции“.

Ларагд, която също ще присъства на събитието във Франкфурт в четвъртък, публикува блог публикация часове по-рано, призовавайки Германия да повиши бюджета си, за да насърчи растежа и да се подготви за разходите, свързани с бързо застаряващото население.

„Ние в МВФ виждаме особено силни аргументи за използването на резервите в бюджета – включително отвъд балансирания федерален бюджет – за повече инвестиции в публичната инфраструктура, например пътища, железопътни линии и дигитална инфраструктура“, пише тя. „Трябва да се запитаме защо германските домакинства и компании спестяват толкова много и инвестират толкова малко и какви политики могат да разсеят това напрежение“.

Макар че Вайдман се съгласи, че са необходими пенсионни реформи и „целенасочени инвестиции в проучвания, образование и най-вече дигитална инфраструктура“, той подчерта, че няма нужда от експанзивна фискална политика.

Икономиката на Германия миналата година се разшири с най-бързия си темп от 2011 г. на фона на рекордно ниската безработица, силната глобална търговия и експанзивната парична политика на Европейската централна банка. Бумът доведе до излишък във федералния бюджет от 1,2% от брутния вътрешен продукт, а излишъкът по текущата сметка през 12-те месеца до края на ноември възлиза на 262 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
крас
преди 6 години
Съпоставям ИНВЕСТИЦИОННАТА ПОЛИТИКА на Бундесбанк с тази на БНБ и се питам - БЪЛГАРСКА БАНА ЛИ Е БНБ?!В чл. 45 ал.1 от ЗБНБ в Глава седма касаеща ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ БНБ и ДЪРЖАВАТА ясно е разписано , че "БНБ не може да предоставя кредити и гаранции под каквато и да е форма, включително чрез придобиване на дългови инструменти, на Министерския съвет, на общините, както и на други държавни и общински институции, организации и предприятия."БНБ инвестира активите си в ЧУЖДИ КРЕДИТНИ ИНСТИТУЦИИ, А НЕ В ПОДКРЕПА НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО И БЮДЖЕТ!Не коментирам, че в голямата си част тези "ИНВЕСТИЦИИ" СА С ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ, а в същото време ПРАВИТЕЛСТВОТО ТЕГЛИ ЗАЕМИ С ЛИХВИ ДОСТИГАЩИ ДО 10% от чуждите банки в които БНБ е "инвестирало" активите си.Това безумие е в ущърб на държавата и е в полза на същите тези ЗАПАДНИ БАНКИ ИНВЕСТИТОРИ реализиращи печалби от маржовете на предоставените им от БНБ активи и ЗАЕМИТЕ с високи лихви които тегли правителството!ДОКОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ТОВА БЕЗУМИЕ?!!ДОКГА ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА ЩЕ Е СКУПЕНА И ЩЕ Е ЕДИНСТВЕНО ЕДИН АКЦИОНЕР НА МВФ И ДРУГИ МЕЖДУНАРОДНИ ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ?!КОГА БНБ ЩЕ СТАНЕ БЪЛГАРСКА БАНКА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Mohave
преди 6 години
Трябва да се запитаме защо германските домакинства и компании спестяват толкова много и инвестират толкова малко и какви политики могат да разсеят това напрежение. - не задавайте въпроси , ако не искате да чуете отговорите ! А ако имате малко търпение ще разберете много повече - като например , защо си понижават държавния дълг към изискуемите 60 % .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 6 години
Реално Международния валутен фонд (МВФ) е със съгласие Германия да пренебрегва вредното влияние от еврото.При допусканата държавна грешка Германия е с щети. Сега колкото повече работят германците за постигане на обществен икономически растеж, толкова по-големи са щетите.Спасението на Германия е възможно само със защита срещу вредното влияние от еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още