IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли бъдеще пред "Алтернатива за Германия"?

Никоя друга партия не е отбелязвала такъв възход за толкова кратко време в Германия

08:40 | 16.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" вече промени Германия, въпреки че съществува само от пет години. Паралелно с възхода на дяснопопулистката партия страната се поляризира политически, а това не се беше случвало от десетилетия. Тази поляризация се усещаше първоначално по кръчмите и улиците. От миналата есен обаче "Алтернатива за Германия" е в германския Бундестаг и то като най-силна опозиционна фракция.

Канцлерът Ангела Меркел, която управлява от 2005 година, винаги окачествява основните въпроси на своята политика като "безалтернативни". Още с избора на името си десните популисти от "Алтернатива за Германия" се противопоставиха на това, пише в свой анализ за Deutsche Welle Кай-Александър Шолц.

Който е пътувал преди 2013 г. из Германия и е разговарял с гражданите, още тогава е усещал повсеместното брожение. Брожение срещу политиката на Ангела Меркел за спасяване на еврото с нейните ниски лихви, които намалиха стойността на спестяванията, застраховките живот и пенсиите. Брожение срещу енергийния обрат и отказа от ядрена енергия, включващ драстично покачване на цените на електроенергията. Много германци изпитваха тревоги за последиците от тази политика, имайки предвид собственото си благосъстояние.

Брожението в страната ставаше все по-гръмко, но и по-многогласно. А повечето политици на федерално и местно ниво отказваха да се конфронтират с това недоволство. И така започна възходът на "Алтернатива за Германия". Тази партия ще се стопи от само себе си, казваха всички в един глас. Повтаряха го и след парламентарните избори през 2013 година, когато "Алтернатива за Германия" за малко не успя да преодолее петпроцентната бариера.

С бежанската криза през 2015 година обаче чашата преля. И "Алтернатива за Германия" успя да влезе в парламента. След като загубиха много гласове на изборите за Бундестаг, ХДС/ХСС и социалдемократите обявиха, че са си извадили поуки от възхода на "Алтернатива за Германия".

До неотдавна привържениците на "Алтернатива за Германия", излизащи по улиците на многолюдни протести, бяха определяни като "сган". Сега сякаш политиците от ГСДП и ХДС/ХСС вземат техните грижи и проблеми насериозно. ГСДП се чуди дали да завие по-наляво, а съюзът ХДС/ХСС изглежда става по-консервативен. Само че партиите не бива да се поддават на изкушението да отговарят на популизма с популизъм. Добрата политика е доста по-сложно нещо.

Продължението на материала вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още