IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран се опитва да купи самолети Airbus преди санкциите

Всичко зависи от европейската държавна подкрепа и политики, твърди ирански представител

16:25 | 11.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ирански високопоставени представители са в контакт с европейския самолетостроителен концерн Airbus, за да се опитат да използват тесния времеви прозорец, достъпен за бизнеса, след решението на САЩ от тази седмица да се оттеглят от международното ядрено споразумение с Техеран. Това твърди пожелал анонимност високопоставен ирански представител, цитиран от Ройтерс.

„Ние сме в контакт с Airbus и те проучват всички възможности, които биха могли да съществуват, за да се възползваме от ограниченото за нас време", казва Асгар Фахрих-Кашан, който е висш съветник на иранския министър, отговарящ за пътищата и градското развитие.

„Всичко зависи от европейската държавна подкрепа и политики", каза той за Ройтерс.

От Airbus поясняват, че нямат непосредствен коментар по този въпрос.

По-рано през седмицата Фахрих-Кашан бе заявил, че Airbus ще обяви в скоро време, дали ще продаде самолети на Техеран, след като Съединените щати, които трябва да одобрят евентуален износ на самолети със значителен брой американско произведени компоненти, заявиха, че ще се оттеглят от международната ядрена сделка с Иран, одобрена през 2015 г.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън посочи преди дни, че ще има периоди от 90 до 180 дни, а може би и други времеви срокове, за съществуващи ирански договори с чуждестранни компании след решението на Доналд Тръмп да се оттегли от ядреното споразумение и да възстанови икономическите санкции на САЩ спрямо Техеран.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още