Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Ивайло Пенев: Възстановяване на рисковите активи през март, ако няма изненади

Последна дума за движенията на пазарите обаче ще има Доналд Тръмп, смята експертът на "Елана"

Ивайло Пенев: Възстановяване на рисковите активи през март, ако няма изненади

Снимка: Архив Ройтерс

"През март ще следим как централните банки ще реагират на волатилността от последните седмици“, коментира основните фактори, които ще следят портфолио мениджърите през третия месец на годината Ивайло Пенев, CFA, ръководител „Управление на активи“ и член на СД в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт.

В месечния бюлетин за инвеститорите на управляващото дружество експертът обяснява, че досегашната политика на централните банки е била ориентирана към омекотяване на движенията в цените на активите и дори най-малкият намек за отклонения от тази тяхна политика може да доведе до нови вълни на разпродажби както в акциите, така и в дълговите книжа.

Още по темата

Според Пенев друг важен индикатор ще са лихвените индекси, които също са важни за монетарните политики. При липса на изненади можем да очакваме възстановяване на рисковите активи.

"Финансовите пазари се разглезиха от висока ликвидност и ниска цена на ресурса, и обръщането на тези тенденции без съмнение ще има последствия. В същото време обаче все още моментът, в който ликвидността ще започне да се изтегля обратно, е далеч, а в състояние близо до пълна заетост и при ниска цена на заемните средства, големите развити държави и бързорастящите развиващи се могат да продължат да движат световната икономика. Това от своя страна ще
омекоти ефекта върху финансовите пазари", смята анализаторът.

„Последна дума за движенията на пазарите обаче ще има Доналд Тръмп. Дали заради реакциите му към предложението на Северна Корея за диалог, заради изстрелването на първия залп в търговските войни с наложените мита и тарифи в САЩ, или заради нещо друго, щатският президент отново зае любимата си роля под светлината на прожекторите“, прогнозира Ивайло Пенев.

 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Автомобилният сектор даде тласък на европейските пазари