Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Как Германия иска да се върне към нормалността след коронавируса?

В документ от 37 страници учените признават, че обширните тестове, включително на тези, които вече са преминали незабелязано през инфекцията, са много важни

Как Германия иска да се върне към нормалността след коронавируса?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Връщане към нормално състояние, без да се предоставят на коронавируса нови възможности за експлозивна експанзия: това бе обект на интензивна дискусия през последните няколко дни от група от 14 учени в Германия, водени от президента на Ifo Клеменс Фюст. Този петък групата представи първи груб план: според него Германия се нуждае от поетапна програма, за да се измъкне от националните ограничения за блокада.

Трудностите, пред които икономистите, вирусолозите, фармацевтите, технологичните експерти, социалните психолози, лекарите и специалистите по етика се сблъскват при разработването на плана, се показват и в резултата: това все още е доста хлабав микс от възможни градивни елементи за изхода от блокадата на страната.

Още по темата

От една страна се твърди, че вирусът се разпространява по много контролиран начин в Германия, но от друга страна икономиката отново трябва да заработи максимално бързо в нормалното си състояние. Училищата трябва да отворят възможно най-скоро, защото образователните загуби също струват пари, а стресът в семействата вреди на обществото, а с това - и на икономиката.

Защитата на възрастни и хора с придружаващи заболявания от инфекцията не може да бъде изправена пред икономически ползи, заяви групата. Така че не е лесно да се реши кой социален сектор трябва да отвори, къде и в какъв ред.

Документът от 37 страници, по който са работели и инфекциологът от Хелмхолц Джерард Краузе, новият „икономически мъдрец“ Вероника Грим и специалистът по етика Кристиан Вупен също не е реален план, завършена стратегия. Но документът структурира елементите, от които федералното и местните правителства могат да разработят план за нормализиране.

Ето защо стратегията за нормализиране никога не може да бъде напълно завършен план - всичко, което правителството поръчва, трябва да може да бъдат гъвкаво адаптирани към разпространението на вируса в зависимост от регионалното развитие.

А за тази цел и учени, и политици се нуждаят от много повече и по-добри данни много по-бързо. Групата смята, че обширните тестове, включително на тези, които вече са преминали незабелязано през инфекцията, са от съществено значение - както и IT-базирана структура, която позволява бързо откриване на нови вирусни източници и надеждна защита на рискови групи.

На първо място, и преди всяко отпускане на карантинните мерки, трябва да бъде допълнително укрепена и здравната система: Защитното облекло и маски трябва да се произвеждат в големи количества в Германия, а производствените мощности за ваксини и лекарства също трябва да бъдат запазени в страната.

Също толкова важно е да се разшири помощта и подкрепата за рисковите групи, т.е. да се привлекат повече медицински сестри - нелесна задача предвид липсата на персонал в тази професия.

При условие, че здравната система вече не е изложена на риск, групата препоръчва „диференцирано постепенно отваряне" на различни сектори според риска от инфекция.

Напълно автоматизираните фабрики не трябва да стоят блокирани, индустриите, в които работата от вкъщи е възможна, трябва да продължи да работи така, в региони с нисък процент на зараза трябва да бъдат затворени по-малко неща, отколкото в горещите точки. Приоритет трябва да се даде и на отварянето на дейността на индустриални компании с висока добавена стойност.

Голямата трудност при всичко това е, че някои облекчения ще трябва да бъдат анулирани, ако степента на зараза се увеличи в регионален мащаб. Затова учените смятат, че комуникацията е от решаващо значение.

Политиците, които следва да формират щабове на федерално и местно ниво, винаги трябва ясно да посочват какво поръчват, защо и за колко време. Те трябва също така честно да казват, че връщането към нормалността „по всяка вероятност ще е възможно, но единствено бавно“.

Комуникацията трябва да насърчава „чувството за благополучие“ и да не обещава нищо, което не може да бъде спазено. Рисковете не трябва да бъдат занижавани, нито преувеличавани.

За канцлера Ангела Меркел и премиерите на провинциите това означава, че след Великден те спешно ще трябва да кажат на народа как ще се развият нещата – по места.

Германските учени обаче съвсем конкретно споменават важна цел: първо трябва да бъдат отворени училищата и детските градини, защото в тях ще се завърнат „по-малко уязвими хора“.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Бе дали ще им кажат или не- ще видим.
Аз съм свързан с промишлеността (индустрията;-)), но все повече се замислям за селското стопанство.
Голяма част от нашите производители са с ограничени възможности и който си няма градина, може би ще мине на трева да пасе.
Иначе , производството ни е обвързано с фирми от ЕС и ако там не потръгне, няма как и тук да се произвежда продукция (ненужна за момента).
5
 
4
 
2
Dr. Vatnikov до: Един Българин
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Плювачите много ги "разбирате" нещата, но никога няма нищо в конкретика.
И откъде ще дойдат милиони тестове, за да се направи масово тестване??
Кои лаборатории ще обработят масови тестове с милиони??
Аман от назобени с опорки слабоуми, бързащи да се изкажат по въпроси, за които са чули от съседа, докато са чистели обора!
5
 
7
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
След Великден (който е 1 седмица преди нашия ) т.е. след седмица немците ще знаят какво ще им се случи , а на нас никой не възнамерява да каже.

Масовите тестове са много важни за Германия, но не и за България, чийто Министър-предсетадел вместо да се вслуша в експертите от медицинския съвет ги уволни да не му пречат с експертните си знания на "линията на партията". "Разбира се" че коремен хирург ще разбира повече от доцент по Заразни и паразитни болести. Важното е да е убедителен по ТВ и стадото да му вярва, но и това няма да го бъде дълго, бате.

Още от Европа
DAX поведе зелената вълна на европейските борси днес