IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Пазарите смятат, че е малко вероятно да има Brexit без сделка

Като цяло пазарите са в изчаквателна позиция, твърди управителят на АЦБ

14:17 | 16.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Карни.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Карни. Снимка: Ройтерс

Поскъпването на британската лира, след като Камарата на общините гласува с огромно мнозинство против сделката за Brexit на министър-председателя Тереза Мей, предполага, че инвеститорите смятат, че има отслабване на риска за излизане на Великобритания от ЕС без споразумение, или че самият процес по развода ще бъде удължен във времето. Това заяви управителят на Английската централна банка Марк Карни.

„Не давам мнение, а само отбелязвам първоначалното поведение на пазарите", посочи Карни пред депутатите в британския парламент по време на редовното си изслушване, предава Bloomberg.

Управителят на АЦБ подчерта, че пазарните движения предполагат, че Brexit без сделка е малко вероятен. Карни говори пред Финансовата комисия на британския парламент часове преди премиерът Тереза Мей да се сблъска с вот на недоверие в парламента. Тя претърпя сериозно поражение във вторник при гласуването за преходното споразумение с ЕС. Очаква се тя да оцелее на поста си, но следващите стъпки в процеса по Brexit са неясни.

Карни отново изрази увереността си, че финансовата система на Великобритания е устойчива, но заяви, че правомощията, от които има нужда АЦБ, трябва да бъдат гласувани преди крайния срок от 29 март. Той заяви, че вече е получил повечето от необходимите правомощия.

„Не бих поставил обаче прекалено голяма тежест на тези много краткосрочни движения. Пазарите като цяло са в изчаквателна позиция", допълни Карни.

Повод за неговите коментари бе вчерашното рязко поскъпване на паунда, веднага след като стана ясно, че британският парламент отхвърли с огромно мнозинство сделката.

Преди да станат ясни резултати от вота, британската лира се търгуваше в 11-дневно дъно около 1,2665 щатски долара, но след самото гласуване поскъпна много рязко с над 2 цента към 1,2889 долара.

Карни обърна внимание и на Китай, отбелязвайки, че икономиката ѝ ще продължава да се забавя през настоящата година и ще се отрази негативно на глобалната икономическа активност. Банкерът обвърза забавянето с търговското напрежение между Вашингтон и Пекин, както и усилията на Китай да "обуздае" своята сенчеста банкова система.

"Съществуват различни индикации, че темпото на растеж в Китай се забавя и вероятно ще продължи да се забавя", поясни Карни, като добави, че очаква темпът на икономическа експанзия да се приближи към и дори малко под 6% през тази година.

Въпреки че преките търговски и финансовите връзки на икономиката на Великобритания с Китай са скромни, влиянието на забавящата се китайска икономика върху останалата част от световната икономика е по-голямо, поясни Карни. Той обаче смята, че това забавяне е малко вероятно да дойде като изненада за глобалните инвеститори. "Ние вече видяхме неговото разпространение на финансовите пазари".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още