IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и Германия отправиха послание за близост на фона на заплахите от Тръмп

Ли Къцян заяви, че Китай и Германия подкрепят международната свободна търговия и наблегна на големия потенциал за сътрудничество между двете страни

20:41 | 24.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Канцлерът Ангела Меркел и китайският президент Си Дзинпин.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Канцлерът Ангела Меркел и китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Ройтерс

Китай обеща да отвори „по-широко“ вратите си за германския бизнес, посрещайки топло канцлера Ангела Меркел, която от своя страна приветства действията на Пекин, балансирайки заплахите, идващи от американския президент Доналд Тръмп.

По време на съвместна изява китайският премиер Ли Къцян заяви, че Китай и Германия подкрепят международната свободна търговия и наблегна на големия потенциал за сътрудничество между двете страни.

По думите му макар и двете страни да имат проблеми, те могат да бъдат преодолени. „Вратите на Китай са отворени. Може да се каже, че ще се отворят дори по-широко“, заяви той, цитиран от Ройтерс.

Според германски държавни представители търговската политика на американския президент за „Америка на първо място“, презрителното отношение на администрацията му спрямо Световната търговска организация (СТО), както и излизането на САЩ от иранското ядрено споразумение са тласнали Германия и Китай към по-тясно сътрудничество.

Въпреки това правителството на Меркел споделя част от много притеснения на американската администрация за китайските бизнес практики, включително подкрепяните от държавата усилия за принуждаване на чуждестранни компании да разкриват търговски тайни.

По думите на Ли Пекин ще защитава интересите на германските фирми, които инвестират в Китай и ще внесе промени в законодателството си, ако това е необходимо. „Мога ясно да ви кажа, че Китай върви напред към това да стане страна с върховенство на закона“, посочи той.

Германските компании се оплакват от години заради бариерите на китайския пазар и кражбите на интелектуална собственост.

Меркел приветства скорошното обявление на Китай, че ще отвори още повече финансовия си сектор за чуждестранно участие и ще намали изискванията за китайско участие в съвместните предприятия в сектори като автомобилостроенето.  Според германската индустрия обаче сега зависи от Пекин да изпълни обещанията си.

Канцлерът посочи също, че Берлин и Пекин са „единни в позицията си“, че страните не искат да поставят на съмнение иранското ядрено споразумение.

По думите й, ако американските санкции принудят европейските компании да ограничат бизнеса си с Иран, то „това създава възможност други да навлязат повече в Иран“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
Sokratus
преди 5 години
Меркел е доказателство за това, че всеки управляващ държава, трябва да го прави максимум два мандата. От както мина вторият мандат прави грешка след грешка!!!Ще се договаря с комунисти, с които да защитават религиозни терористи, за да спечелят някой долар германските компании!!!Чудо невиждано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още