IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането на малкия бизнес в Русия се е увеличило за първи път от 2013 г.

По-ниските ставки и разширяването на държавната подкрепа с участието на големи банки засилва интересът към заеми

16:53 | 04.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Обемът на кредитите, отпуснати на малки и средни предприятия през 2017 г., се е увеличил с 15% в сравнение с 2016 г. Договорените заеми възлизат на 6,1 трилиона рубли. От 2014 г. насам кредитирането за този сектор на икономиката намалява, съобщи рейтинговата агенция "Експерт РА", цитирана от „Российская газета“.

Нарастването на кредитите беше улеснено от по-ниските ставки и разширяването на държавната подкрепа с участието на големи банки.

"В резултат на това делът на банките от топ 30, които предлагат заеми, достигна рекордните 66%, а качеството на портфейлите им се подобри в сравнение с другите играчи на пазара", пише в доклада.

През август миналата година дългът на малките и средни предприятия (МСП) за 2017 г., според агенцията, е възлизал на 4,9 трилиона рубли. В тази сума обаче не се отчита актуализирането на единния регистър на МСП, след като броят на компаниите в него намаля, вследствие на което обемът на дълга спадна със 7% по данни на Централната банка на Руската федерация, се посочва в доклада на рейтинговата агенция.

Анализаторите на "Експерт РА" прогнозират, че през тази година обемът на дълга на МСП ще нарасне с 15% при по-нататъшно увеличаване на държавната подкрепа.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още