IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард предлага "фонд за черни дни" за еврозоната

Директорът на МВФ препоръча трансфери от него да могат да получават само страни, които спазват фискалните правила на ЕС

11:49 | 26.03.18 г. 6
<p>
	Кристин Лагард.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард. Снимка: Архив Ройтерс

Еврозоната трябва да създаде свой "фонд за черни дни", който да помога на закъсали членове на валутния съюз при бъдещи икономически сътресения, препоръча директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

В изказване в Берлин тя отбеляза устойчивото и широкото стабилизиране на глобалната икономика, но подчерта, че има други заплахи - растящият популизъм и протекционизъм, пише Ройтерс.

Страните от еврозоната трябва да се подготвят за следващи икономически сътресения, каза още Лагард. Според нея валутният съюз трябва да модернизира капиталовите си пазари и да подобри банковия съюз, както и да се придвижи напред по пътя към по-голяма фискална интеграция.

Директорът на МВФ коментира още в германската столица, че в добрите си години от икономическа гледна точка страните от валутния съюз трябва да отделят вноски в специален фонд. Той трябва да бъде използван за трансфери при появата на икономически проблеми, отпускани само на държавите, които спазват фискалните правила и които ще изплащат заемите с бъдещите си вноски във фонда.

Един такъв финансов механизъм в подкрепа на членовете на еврозоната ще успокои инвеститорите, посочи още Лагард.

По отношение на капиталовите пазари тя смята, че трябва да има засилена регулация и надграждане на споразуменията, за да се справят с потенциалния приток на компании за финансови услуги в континентална Европа след Brexit. Лагард отбеляза и напредъка на ЕС по отношение на банковия съюз.

"Споразумение за обща гаранция по депозитите, заедно с пътна карта за намаляване на уязвимостта на банковия сектор, ще бъде още по-голяма крачка в правилната посока", допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
Jorkata
преди 6 години
Май се готвят за гов.нян.ия тайфун...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 6 години
ти сега ще искаш и офшорните зони да затворим ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
А защо вместо да им покриваме лошите кредити просто не забраним кредитите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
fri
преди 6 години
1 studioaa,мислиш ли, че хидрата сама ще си отсече главите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
fri
преди 6 години
С две думи - Лагард каза, че предстоят икономически сътресения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
studioaa
преди 6 години
Аз имам много по-добро решение от Лагард, план за закриване на еврозоната и ликвидиране активите на нейната централна банка. Еврозоната се провали и няма начин тя да бъде спасена и затова трябва спешно да се премине към плана за закриване, понеже спасението е илюзорно. Този план ще включва премахване на еврото и връщане към националните валути в цялата еврозона в период за 12 месеца и ликвидриане на европейската комисия, парламент и съд по правата на човека в страсбург и заместването на всички тези неработещи бюрократични иституции с обикновено споразумение за свободна търговия и арбитражен съд с представители на всички страни членки без значение от размера на тяхната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още