IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Енергийната политика на ЕС трябва да гарантира нашата независимост

Френският президент намекна, че строителството на "Северен поток" 2 може да наруши енергийната независимост на общността

15:15 | 18.04.18 г. 7
<p>
	Еманюел Макрон. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Еманюел Макрон. Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз трябва да развива политика в сектора на енергетиката, която да гарантира енергийната независимост на общността. Това заяви френският президент Еманюел Макрон късно снощи по време на дебати за бъдещето на Съюза в Европейския парламент. Изказването му беше излъчено във видеосистемата на Парламента.

За Макрон строителството на "Северен поток" 2 е много деликатен въпрос, защото касае енергийната ни независимост от Русия. Коментарът на френския президент обаче може би намеква за известни търкания с Германия, която е големият лобист на газопровода в ЕС. Берлин вече даде всички разрешителни за проекта. Същото стори и Финландия, а в Дания коментират, че не биха могли да спрат проекта и в момента водят преговори с руската страна. 

Еманюел Макрон посочи още, че общността трябва да предприеме такива действия, които да доведат до изпълнение на ангажиментите за намаляване на емисиите въглероден диоксид. Стратегията трябва да бъде ясна - намаляване на емисиите, което ще включва затваряне на въглищните и термичните централи, категоричен беше той.

Френският президент посочи още, че фокусът на Франция ще бъде намалението на ядрената енергия в енергийния микс и развитие на възобновяемите енергийни източници. Той призна, че ядрените централи не емитират въглероден диоксид и са по-чисти от въглищните, но посочи, че става въпрос за стратегическа трансформация в сектора, за да бъде гарантиран суверенитетът.

Пред европейските депутати Макрон защити и участието на Франция във въздушните удари срещу Сирия на 14 април. Той обясни, че има доказателства за употребата на химически оръжия и всички в Съвета за сигурност на ООН са длъжни да спрат подобнa атака.

"Можем ли когато виждамe жени и деца, загинали от употребата на хлор, да казваме, че правото е на наша страна, но реалността е друга? Не!", заяви френският президент и допълни, че сирийският президент Башар Асад е извършил нападения с химически оръжия срещу своя народ и така е прекрачил "червените линии" на международната общност.

Той посочи още, че при ударите на САЩ, Франция и Великобритания не е имало нито една човешка жертва. Обект са били химически съоръжения, в които са се произвеждали отровните вещества.

По време на дебатите Еманюел Макрон защити идеята за европейски суверенитет. "Иска ми се да продължи отвъд разделенията между Севера и Юга, Изтока и Запада, малки и големи, и национални разочарования", категоричен беше той.

Лидерите на политически групи в ЕП приветстваха заявката на президента Макрон и ролята на Франция в ударите в Сирия, призовавайки за повече Европейски съюз и формирането на европейска армия. По време на дискусията евродепутати подчертаха и предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз днес - борбата с тероризма, миграционната криза, цифровите технологии и завършването на банковия и паричния съюз на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Мошу Макарон е момчето не дядо Тръмпоний. Доброто момче. Слушка, папка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 5 години
щото на *** е много легитимен ... вкара в затвора всичките си конкуренти зада спечели на сигурно :):) даже кебапчета раздава, все едно е в някое ц.иганско гето, а не във великата богата бензиностанция :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 5 години
ее сега кво искате от него, бре рублески ? ... човека мисли за ЕС, няма да мисли за господараи те ви от масковието :):) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Анонимен
преди 5 години
Ротшилдовският банкер много се открехнал на тема енергетика. Ако осъществи това, което е замислил направо ще им ... майката на французите. Иначе едиповият комплекс си личи отвсякъде. Особено последните му изказвания, че бил равностоен противник на Путин. Тръмп и Путин може и да не ни докарат ядрена война, ама такива комплексари като нищо ще почнат да рипат върху ядрения бутон :)'I am the EQUAL of Putin' Emmanuel Macron BOASTS over Syria airstrikeshttps://***.express.co.uk/news/world/947639/Syria-airstrikes-Putin-Emmanuel-Macron-France-USA-UK-Donald-Trump
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още