IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон иска от Меркел отстъпки за укрепването на еврозоната

Двамата ръководители ще се срещнат днес в Германия - десет дни преди срещата на върха на ЕС в Брюксел

12:42 | 19.06.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон ще се опита да издейства днес от Ангела Меркел споразумение за укрепване на основите на еврозоната въпреки отслабените позиции на германския канцлер заради вътрешни разногласия в нейната коалиция, предаде Ройтерс, цитирана от Ройтерс.

Двамата ръководители ще се срещнат днес в правителствената резиденция Мезеберг край Берлин, десет дни преди срещата на върха на ЕС в Брюксел, която е обречена на провал, ако преди това Франция и Германия не постигнат консенсус.

От месеци Макрон все повтаря, че моментът е исторически: Европа и еврозоната трябва да се подготвят за битка срещу атаките на американския президент Доналд Тръмп срещу мултилатерализма.

Френският държавен глава настоятелно призова Германия "да превъзмогне табутата си", когато получи от Меркел отличието "Карл Велики" на 10 май. Той изтъкна, че единството между Франция и Германия е предпоставка за европейското единство.

Канцлерът отвърна, че е отворена за това, макар че позицията ѝ остана твърде неопределена.

"Да, това са трудни преговори, тъй като културите са различни. Но ние ще вървим напред към Банковия съюз, обединението на капиталовите пазари, ще укрепим еврозоната, ще я направим по-конкурентна", отговори тя на церемонията по удостояването.

Перспективата за търговска война със Съединените щати, в която Германия ще загуби най-много в сравнение с всички останали страни от ЕС, както и засилването на популизма в много страни членки имат голям принос за изявената воля за сближаване с Париж по реформата на еврозоната. Двамата ръководители като цяло са единодушни по въпроси като имиграцията и европейската отбрана.

От ключово значение за Франция са Банковият съюз и създаването на бюджет на еврозоната, за да може на зоната с единна валута да се предоставят необходимите инструменти, които биха ѝ позволили да преодолее още по-тежка криза от гръцката - витаещата заплаха от фалит на италианските банки.

Меркел се обяви в подкрепа на френското предложение за "бюджетен капацитет" на еврозоната, но иска той да се ограничи до няколко десетки милиарда евро за инвестиции, които да насърчават реформите на добрите ученици от еврозоната.

Франция обаче иска бюджет, равняващ се на няколко процента от БВП на еврозоната, или няколкостотин милиарда евро, който да служи не само за инвестиции, но и за стабилизация в случай на криза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
И в тази статия се вижда отново: "...витаещата заплаха от фалит на италианските банки".Затова е нужен бюджет на ЕЗ от нови няколкостотин милиарда евро за да има достатъчен капиталов буфер. И този бюджет ще се плаща от ЕЗ.Аре първо да го съберат, да изяснят дълговата ситуация на Италия, Испания, Португалия, Гърция и Франция и чак тогава да влизаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
honaniga
преди 5 години
И сега идва въпросът. Ако планът на Макрон бъде приет, България ще искали да плаща няколко милиарда евро годишно, за да сме в елитният клуб. Противниците на еврото ще имат солиден довод да не влизаме в Еврозоната. И те ще са прави. Само богатите и най-проспериращите ще са в този клуб. Разбира се те ще имат привилегията да влиаятна другите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
khao
преди 5 години
ей сега ако може да ми дадете един пример при който е имало укрепване на нещо след отстъпки и компромиси, ще ви направя евала ...след отстъпката ще се наложи да правите, втора, трета, пета ... и тнт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още