IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон обяви медийна реформа срещу фалшивите новини

Ще има по-големи изисквания за прозрачност за интернет платформи по отношение на спонсорирано съдържание

17:58 | 04.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че тази година ще преразгледа френското медийно законодателство като мярка срещу разпространението на "фалшиви новини" в социалните медии, които според него са заплаха за либералните демокрации, пише Ройтерс.

Макрон заяви, че той и неговият екип са били жертва на фалшиви новини и сериозна измама по време на предизборната кампания през миналата година.

Президентът на Франция специално насочи вниманието си към руските медии, като обвини телевизионния канал RT, че по време на кампанията е причинил дезинформация чрез уебсайта си и социалните медии. 

„Ако искаме да защитим либералните демокрации, трябва да имаме силно законодателство", заяви Макрон в новогодишната си реч пред журналисти и добави, че предвидената от него реформа ще промени и ролята на френския медиен регулатор CSA.

„По време на избори, правилата, които се отнасят до съдържанието, няма да бъдат точно едни и същи", каза Макрон.

Ще има по-големи изисквания за прозрачност за интернет платформи по отношение на спонсорирано съдържание с цел да се оповести публично самоличността на рекламодателите и да се ограничи количеството им, заяви още френският държавен глава.

Нова спешна процедура в случай на фалшиви новини ще позволи на съда да изтрие дадено съдържание, да затвори акаунта на потребителя или да блокира достъпа до уеб сайт.

Макрон, който отхвърли близките отношения, които предшественикът му Франсоа Оланд имаше с медиите, заяви, че властите трябва да се държат на разстояние от пресата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още