IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей си осигури обща позиция на кабинета за плана ѝ за Brexit

Великобритания ще настоява за създаването на "зона за свободна търговия на стоки" с ЕС

10:45 | 07.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей успя да осигури обща позиция на кабинета относно нейния план за напускането на Европейския съюз (ЕС), преодолявайки разрива в мненията на министрите. По този начин тя си спечели подкрепа за предложението за „приятелското към бизнеса“ предложение, което има за цел да стимулира преговорите за Brexit, предава Ройтерс.

На продължилата часове среща в резиденцията ѝ Мей е успяла да убеди най-големите противници на идеята в кабинета да подкрепят плана ѝ за настояване за „зона за свободна търговия със стоки“ с Европейския съюз и запазване на близки търговски връзки.

Договореното предложение, което също така гласи, че големият британски сектор с услуги няма да има сегашните нива на достъп до пазарите от ЕС, няма да стигне достатъчно скоро до Брюксел, който настоява Мей да излезе с подробна визия за бъдещите връзки.

Но трудно спечеленият компромис може да не донесе успех при преговорите с Европейския съюз.

С ангажимента си за слагане на край на свободното движение на хора, на върховенството на Европейския съюз и на „огромните“ плащания към блока, Мей може да бъде обвинена в избирателен подход от властите в Брюксел, които са решени да изпратят силен сигнал към другите държави членки да не следват примера на Великобритания.

Главният преговарящ за Brexit от страна на ЕС Мишел Барние приветства споразумението в Twitter, но допълни: „Ще направим оценка на предложенията, за да видим дали те са работещи и реалистични“.

"Днес с подробни дискусии кабинетът се съгласи на колективна позиция за бъдещето на нашите преговори с ЕС“, заяви Мей. „Сега всички ние трябва да се насочим към преговори на нашето предложение с ЕС, за да осигурим проспериращо и сигурно бъдеще, което всички наши хора заслужават“.

В документ, очертаващ позицията на правителството, министрите заявиха, че са се съгласили, че по-ранното предложение към ЕС „трябва да бъде развито, за да се предостави точна, отговорна и надеждна основа за напредъка на преговорите“.

Те се съгласиха да преговарят за „зона за свободна търговия на стоки“, което би позволило на Великобритания да определя свои мита за внос и да сключи нови споразумения за свободна търговия.

На срещата е постигнато съгласие, че парламентът ще има правомощието да решава дали да следва правилата и регламентите на ЕС в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още