IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел, Макрон и Путин са обсъдили използването на руската ваксина в Европа

Тримата лидери са коментирали доставки и съвместно производство на "Спутник V", която чака разрешение за употреба от европейския лекарствен регулатор

12:27 | 31.03.21 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg</em></p>

Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg

Лидерите на Германия, Франция и Русия са провели конферентен разговор по въпросите на сигурността и потенциалната регистрация на руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V", съобщава Deutsche Welle.

Кремъл коментира след разговора, че тримата са обсъждали доставки и съвместно производство на руската ваксина, която в момента чака преглед и разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

EMA започна бърз преглед на ваксината "Спутник V" в началото на март, припомня медията. Експерти на институцията трябва да посетят Русия през април, за да проверят резултатите от клиничните изпитвания и производствените процеси.

Повече от 50 страни по света очакват руски ваксини, което означава, че руското производство няма да може да отговори на евентуално европейско търсене, ако ваксината получи одобрението на ЕМА.

ЕС се нуждае от повече дози, за да ускори процеса по ваксинация. По-рано Меркел изрази готовност Германия да приеме руската ваксина, ако получи зелена светлина от EMA.

Производство на руската ваксина срещу актуалния коронавирус се очаква да започне в Италия през юли. Руската фармацевтична фирма R-Pharm планира да започне производство в Бавария, Германия, през лятото.

Все още не е ясно дали или кога EMA ще даде разрешение за употреба на "Спутник V". "Тази оценка се провежда съгласно същите норми, които се прилагат за всички останали ваксини", коментира говорителят на Ангела Меркел Щефен Зайберт пред германската агенция DPA.

На президента на Русия Владимир Путин са му били зададени и въпроси за положението на затворения опозиционен активист Алексей Навални. Тримата са обсъждали и сигурността в Украйна, Либия и Сирия, като са подкрепили единодушно иранската ядрена сделка.

Путин е изразил готовност да "възстанови нормалното неполитизирано взаимодействие с ЕС, ако ЕС прояви интерес към това", посочват още от Кремъл.

Британският в. Guardian припомня, че Русия регистрира ваксината си през август, преди осъществяването на клиничните изпитвания, което предизвика първоначални опасения за безопасността ѝ. Впоследствие обаче започнаха да се получават в голяма степен положителни отзиви. Резултати от проучване, публикувано в престижното медицинско издание The Lancet, показват, че ваксината е безопасна и над 90% ефективна.

Руските производители поне до момента не успяват да увеличат вътрешното производство, за да отговорят на търсенето у дома и в чужбина. Правителството казва, че страната се стреми да произведе 178 млн. индивидуални дози от "Спутник V" и двете други руски ваксини EpiVacCorona и CoviVak до края на юни.

Плановете са също до края на юни 30 млн. руснаци да бъдат ваксинирани.

Москва е сключила сделки с 10 други страни за производство на ваксини извън Русия. Освен Италия и Германия, в Европа Франция и Испания също се посочват като потенциални обекти за производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
именно за тва не знам кво прайш тука въобще ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 7
penman
преди 2 години
Празноглавците да не коментират неща от които хабер си нямат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Крим ваш, но в турските карти за 2050 година е отбелязан като турски. Имат 300 хилядно малцинство(кримски татари) и се надяват дотогава да е мнозинство. Вчера путин се зарече да допуска само определен процент деца на мигранти в училищата. Надява се така по-лесно да ги асимилира. Не назова само процента, защото няма да може да обясни, когато той се изпълни какво ще прави с останалите. Няма да ходят на училище? Колкото до рускта ваксина - много шум за нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
мише , днес да не се е счупила нещо машината , та пишеш толкова ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
и пак продължават да занимават хората с щуротии ... та руска, та пакистанска, та не знам си ква ваксина .... Ама при смъртност с 0.03% за света и 0.2% за България нема никой се ваксинира с тия самоделки за 5 месеца ве ей папагали не мое ли го схванете тва нещо ? .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
хах ... 178млн дози и то от три ваксини и то в производствените бази на един куп европейски и корейски производители ... 1/6 от земната суша ... без аналог ... само за сведение , BioNTech ще произведът 250млн само в едно тяхно предприятие и то до юни ... иначе в глобален план ще произведът тази година 2300млн дози ... :))) ... крим наш ребята ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още